SPF

Bőrtípusunknak megfelelő terméket válasszunk

Előszöris tegyük fel magunknak a kérdést: milyen a bőrtípusunk. Ez befolyásolja a későbbi termékválasztást, illetve annak hatóanyagait és textúráját. A száraz bőrnek táplálásra van szüksége és gazdagabb textúrát igényel, amit például egy hidratáló krém vagy balzsam nyújthat; normál, kombinált bőr esetén inkább könnyebb textúrájú hidratáló tej vagy hidratáló arckrém lehet a megoldás; zsíros bőr esetén pedig ügyeljünk arra, hogy a textúra ismét könnyebb legyen és ne tömítse el a pórusokat.

Mit tegyek, ha száraz és viszket a bőröm?

A hideg időben a külső tényezők hatására még a normál bőr is szárazabbá és érzékenyebbé válhat, viszkethet. A csapadék, a hideg szél, a külső hőmérséklet és a fokozott fűtés is okozhatják a bőr kiszáradását. Ilyenkor érdemes a nyáron használt textúráknál egy fokkal gazdag állagú hidratáló testápolót használni, amely ugyanakkor könnyen beszívódik, így nem kell aggódni amiatt, hogy elnehezíti a bőrt. Bármit is használunk a rendszeresség a kulcs, melynek köszönhetően a hidratálónk segít csökkenteni a száraz bőr okozta viszketést, emellett alaposan hidratálja és táplálja a bőrt. Ideális esetben zuhanyzás vagy fürdés után 3 perccel krémezzük be magunkat, mert akkor jobban érezhető a hatás. Ha még ennél is jobb eredményt szeretnénk elérni, hetente kb. egyszer bőrradírral kíméletesen távolítsuk el az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről. Ez előkészíti a bőrt a további hidratálásra, mivel így könnyebben beszívódnak a hatóanyagok.  

A bőrünket már a fürdés közben is hidratálhatjuk. A krémes hidratáló tisztítók vagy olajos tusfürdők táplálják a bőrt anélkül, hogy zsírosítanák. A túl forró zuhanyt vagy fürdést is érdemes elkerülni, ha száraz a bőrünk, és ne töltsünk órákat a vízben, mivel ez is túlszáríthatja a bőrt.

Kiszáradt, berepedezett kezek

Hideg időben a kezünk fokozottan ki van téve az időjárás viszontagságainak, ezért a száraz bőr gyakori probléma ilyenkor. Erre egy egyszerű megoldás, ha mindig van nálunk hidratáló kézkrém, amit bármikor könnyen használhatunk egy-egy kézmosás után. Jobb nem megvárni a pillanatot, amikor a kezünk bőre berepedezik. Ha rendszeresen ápoljuk megelőzhetjük a kiszáradást és az ehhez társuló irritációt, sőt megőrizhetjük bőrünk rugalmasságát.

Bőrbarrier: A bőr védekező képességének megőrzéséhez elengedhetetlen a hidratálás

Bőrünk egyik fontos funkciója, hogy barriert, gátat képez a külső világ és a testünk között. Védőőrként óvja szervezetünket attól, hogy a külső károsító tényezők behatolhassanak, míg a nedvesség kiáramolhasson. Ez a védőréteg bőrünk természetes védelmezője, mely segít a hidratáltságának megőrzésében is. Kb. 50 %-át ceramidok alkotják. Hogyan működnek a ceramidok? Úgy kell őket elképzelni, mint kis kötőanyagokat, amelyek szorosan összetartják a bőr sejtjeit, ezáltal fenntartják a bőr barrier funkcióját. Ha a ceramidszint csökken, úgy érezhetjük, hogy száraz, feszül, viszket a bőrünk, ugyanakkor ez a védekező rendszer sérülhet, és nem tudja teljes mértékben ellátni a funkcióját. A hidratáló krémeknél, testápolóknál ezért érdemes figyelembe venni, hogy milyen és mennyi tápláló összetevőt, például ceramidokat tartalmaznak, amelyek jelentősen hozzájárulnak a bőr védőrétegének megerősítéséhez.

Minden CeraVe bőrápoló például 3 féle, bőrgyógyászok segítségével kiválasztott ceramidot tartalmaz, amelyek támogatják a bőr barrier funkcióját. A termékekben található MVE technológia fokozatos felszabadítási rendszere biztosítja, hogy a kulcsfontosságú összetevők a nap folyamán fokozatosan szívódhassanak fel a bőrbe, segítve a hidratáltsági szint fenntartását és a bőr természetes védőfunkciójának fenntartását.

Extra tippek

A bőr jó állapotáért és hidratáltságáért sokat tehetünk a megfelelő táplálkozással és folyadékbevitellel is. A nap folyamán ne feledkezzünk meg, hogy rendszeresen fogyasszunk folyadékot. Ha hajlamosak vagyunk elfelejteni, léteznek emlékeztető applikációk, vagy egyszerűen csak tegyünk egy pohár vizet az asztalunkra, hogy mindig szem előtt legyen.

A bőr hidratáltságát megfelelő étrenddel is támogathatja. A B-vitaminok, az A-, E- és C-vitamin fontosak az egészséges és hidratált bőrhöz, csakúgy, mint a kalcium, a cink és az antioxidánsok. A fontos vitaminok és nyomelemek megtalálhatóak például a diófélékben, olajos magvakban, leveles zöldségekben, uborkában és spenótban.

A különböző masszázsok és testkezelések szintén kellemes módjai a hidratáltság fokozásának, mivel segítenek ellazítani a testet és javítják a vér- és nyirokkeringést. Aktiválják a bőr azon pontjait, amelyek hidratálják a bőrt.

Message
Download Chrome