SPF
CLEANSE LIKE A DERM
RÖVIDEN

Ha a bőr hidratálásáról van szó, sok tévhit kering a nagyvilágban, amelyek alapján könnyen elkerülhető hibákat véthetünk bőrünk hidratálásakor (sőt néha a hidratáló krém használatának teljes elhagyásához vezethetnek). A bőr mindennapos hidratálása azonban számos jótékony hatással járhat, ha megfelelő információval rendelkezünk arról, hogyan kell helyesen hidratálni bőrünk egyedi igényei szerint. Megkértünk néhány bőrgyógyászt, osszák meg velünk a legfontosabb hidratálási tippjeiket, hogy segítsünk a helyes úton járni. Gyere, ismerd meg velünk ezeket a hidratálással kapcsolatos tippeket és bőrápolási tanácsokat a hidratált és üde bőrért.

TIPPEK AZ ARCBŐR HIDRATÁLÁSÁHOZ
  • Rendszeresen, minden nap használjunk hidratáló krémet. Tiszta, nedves bőrre vigyük fel.
  • Nappalra fényvédős hidratáló krémet válasszunk, így egyetlen lépésben hidratálhatjuk és védhetjük a bőrt. Fényvédő krém használatakor mindig az utasításoknak megfelelően ismételjük meg a felvitelt és tegyünk további fényvédő lépéseket.
  • Az esti bőrápolási rutinunk utolsó lépéseként használjuk a hidratálót.
  • Válasszunk nem komedogén és illatanyagmentes formulákat.

CeraVe-tipp: a következő videó lejátszási listában még több tanácsot és tippet találhatsz a bőr hidratálásával kapcsolatban a CeraVe Szakértőitől.

Tippek az arcbőr hidratálásához

1. Rendszeresen, minden nap használjunk hidratáló krémet. Tiszta, nedves bőrre vigyük fel.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (American Academy of Dermatology) szerint a hidratáló krém felvitelére a legalkalmasabb időpont közvetlenül a arctisztítás után van, amikor a bőr tiszta és kissé nedves.1 Ekkor tudja a hidratáló krém a leghatékonyabban rögzíteni a nedvességet és megelőzni a vízvesztést. „Ez tulajdonképpen a nedvesség bőrbe zárásáról szól” – mondja Dr. Daniel Sugai.

Ha a bőrápolási programunk további lépéseket is tartalmaz a tisztítás és a hidratálás között (például tonizálás), akkor ugyanez a szabály érvényes. Egyszerűen vigyük fel a termékeket a szokásos sorrendben, de ne várjuk meg, amíg a bőrünk teljesen megszárad a lépések között (annak érdekében, hogy bőr enyhén nedves maradjon). Általában a bőrápolási rutinunknak a legkönnyebb formulákkal kell kezdődnie és a legnehezebb felé kell haladnia. Ez azt jelenti, hogy először a tisztítót kell használnunk, ezt követi a tonik, a szérum, a szemkörnyékápoló és végül a hidratáló (nappalra jó, ha fényvédőt is tartalmaz).

Face It Like A Derm 

2. Használjunk három alapvető ceramidot tartalmazó hidratáló krémet

„A bőrbarrier létfontosságú a bőr egészsége szempontjából – [ez] az első védvonalunk a külső hatásokkal szemben” – magyarázza Dr. Daniel Sugai bőrgyógyász. Az egységes bőrbarrier elengedhetetlen a nedvesség bent tartásához és a potenciális irritáló anyagok távoltartásához. Ha azonban valami megzavarja, az idővel különféle bőrproblémákhoz vezethet – például bőrszárazságot, fakó arcbőrt és irritációt okozhat. A hidratáló összetevők és emolliensek által – ideértve a ceramidokat is, amelyek a bőr lipidjeinek körülbelül 50%-át teszik ki és hozzájárulnak a bőr természetes védőrétegének formálásában – a hidratáló krémek használata segíthet támogatni és fenntartani a bőr hidratáltságát.

"A ceramidok részei annak a ragasztóanyagnak, amely összetartja a bőrsejtjeinket, és egy szép védőréteget képez, amely segít megvédeni a bőrünket a külső allergénektől és irritáló anyagoktól" - magyarázza Dr. Sugai. Dr. Sugai szerint ez segít a "jó dolgokat" (például a vizet) bent tartani, ami hozzájárul, hogy a bőr "telt és hidratált" maradjon.

A bőrgyógyászokkal közösen kifejlesztett CeraVe hidratáló krémek három alapvető ceramid keverékét tartalmazzák, amelyek azonosak a bőrben természetesen megtalálható ceramidokkal.

face it like a dream 

3. Nappalra fényvédőt tartalmazó hidratáló krémet válasszunk

Nappali használatra fontos olyan hidratálót választani, amely támogatja a bőrünk hidratáltságát és védelmet nyújt a nap káros sugaraival szemben. „A nap ultraibolya sugárzása rendkívül káros a bőrre” – magyarázza Dr. Sejal Shah. "Nemcsak a bőrrák és a rákot megelőző elváltozások elsődleges oka, hanem a bőr idő előtti öregedéséhez, ráncokhoz és sötét foltokhoz is vezet." Ezért Dr. Shah azt javasolja, hogy minden nap használjunk széles spektrumú legalább SPF 30 vagy magasabb faktorszámú fényvédőt. Emellett Dr. Daniel Sugai szerint ez a tanács egész évben érvényes – évszaktól függetlenül – még felhős napokon is. „Még a felhőkön keresztül is jelentős mennyiségű UVA-sugárzás éri a bőrünket” – magyarázza Dr. Sugai.

Dr. Sugai azt is javasolja, hogy mindig használjunk fényvédőt vagy fényvédőt tartalmazó hidratáló krémet, amikor az ablak közelében tartózkodunk, például autóvezetés közben. „Az UVA-sugárzás miatt akkor is érdemes fényvédőt alkalmazni, ha az ablaküveg közvetlen közelében tartózkodunk” – mondja. „Ezek a sugarak áthatolhatnak az ablaküvegen” – magyarázza Dr. Sugai, ami azt jelenti, hogy továbbra is károsíthatják a bőrt. Ha széles spektrumú SPF 30 faktoros nappali hidratálót szeretnénk, próbáljuk ki a CeraVe hidratáló arckrémet SPF 30 fényvédővel, amely egyszerre hidratál és védelmet nyújt. Nappali arckrémként rögzíti a bőrben a nedvességet és támogatja a bőr védőrétegét. Az MVE-technológiának köszönhetően fokozatosan szabadulnak fel a hidratáló összetevők az akár egész napos hidratálás érdekében. Olajmentes hidratáló formuláját a nappali bőrápoló rutin részének szántuk, 15 perccel azelőtt kell felvinni, hogy napra mennénk.

Ne feledkezzünk meg, hogy kétóránként újra felvinni a krémet, illetve alkalmazzunk más óvintézkedéseket is a nappal szemben: például óvjuk a bőrt a ruházatunkkal, kerüljük a napfényt 10 és 14 óra között.

face it like a dream 

4. Az esti bőrápolási rutinunk utolsó lépéseként használjuk a hidratálót.

Az esti bőrápolási rutin utolsó lépéseként, a hidratálókrém felvitele hatékony megoldást kínál az arcbőr éjszakai hidratálására, segít megelőzni az alvás közbeni nedvességvesztést. Ha könnyű éjszakai hidratáló krémre vágysz, próbáld ki a CeraVe Hidratáló arckrémet. Ez az egyedülálló formula niacinamidot, három bőrazonos ceramidot és hialuronsavat tartalmaz. Segít nyugtatni a bőrt, regenerálni a védőrétegét miközben hidratálja a bőrt az éjszaka folyamán. Az MVE-technológiának köszönhetően az éjszaka során egyenletesen biztosítja a szükséges nedvességet. Hatékonyan, mégis kíméletesen ápolja a bőrt.

face it like a dream

5. Válasszunk nem komedogén és illatanyagmentes formulákat

A hidratáló arcápolók sem a "jó lesz mindenkinek" típusú ápolók. Formulák széles választéka áll rendelkezésünkre, hogy megfeleljenek a különböző igényeknek, bőrproblémáknak és életmódoknak. Például az érzékeny és száraz bőrre készült hidratálókrémek többnyire illatanyagmentesek, mert az illatanyagok egyeseknél bőrreakciókat okozhatnak. Másrészt a „nem komedogén” hidratálók (amelyeket úgy fejlesztettek, hogy ne tömítsék el a pórusokat) jó megoldást jelenthetnek azok számára, akiknek zsíros vagy pattanásokra hajlamos a bőre. A CeraVe hidratáló arckrémeket bőrgyógyászokkal együttműködve úgy fejlesztették ki , hogy illatanyagmentesek, nem komedogének és sokféle bőrtípusra megfelelőek legyenek.

face it like a dream

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

  • A bőrgyógyászok általában azt javasolják, hogy naponta kétszer hidratáljuk az arcbőrünket. Dr. Sugai szerint a legjobb, ha a hidratálást a napi rutin részévé tesszük, „mint a fogmosást: reggel és este”. A mindennapos arctisztításhoz hasonlóan a hidratáló arcápolókat is folyamatosan kell használni ahhoz, hogy minden jótékony hatás érvényesüljön és puha, üde megjelenésű legyen a bőrünk. Ha aggódunk a túlzott hidratálás miatt, vagy további útmutatásra van szükségünk arra vonatkozóan, hogy bőrünk speciális igényeinek megfelelően milyen gyakran kell hidratálnunk, forduljunk bőrgyógyászhoz. És ne feledjük, ha fényvédőt tartalmazó hidratáló krémet használunk, akkor az utasításoknak megfelelően időnként meg kell ismételni a felvitelt.

  • Mindenki számára hasznos lehet a hidratáló krém napi használata. . „Az arcbőr hidratálása nagyon fontos, akár fiatal, akár idősebb korban” – mondja Dr. Daniel Sugai. Hozzáteszi, hogy a hidratáló krémek segítenek védeni a bőrt a külső hatásoktól, például az időjárás ingadozásaitól, amelyek száraz és feszülő érzetet okozhatnak. A megfelelő hidratáló segíthet „megőrizni a bőr helyes egyensúlyát”. Dr. Sugai szerint „Egy hidratáló arcápoló segíti, hogy a bőr boldog és telt legyen, támogatja a védőrétegét.”

  • Számos hidratáló összetevő van, amelyet kereshetsz, ha a bőrödnek hidratálásra van szüksége. Dr. Adeline Kikam „az olyan hidratáló összetevőket ajánlja, mint például a hialuronsav, [ami] egy humektáns, [amely] segít rögzíteni a nedvességet a bőrben”. Dr. Daniel Sugai is egyetért ezzel, hozzátéve, hogy „az extra hidratálás mindig előnyös”. Dr. Sugai és Dr. Kikam is szeret a ceramidokra összpontosítani. „Egységes védőréteget szeretnénk azért, hogy megtartsa az olyan összetevők által biztosított hidratáltságot, mint a hialuronsav, amely hozzájárul a bőrfelszín teltségnek és egységének megőrzéséhez” – mondja Dr. Kikam. „A ceramidok olyan emolliensek, amelyek támogatják a nedvesség fenntartását” – magyarázza.

    Minden CeraVe hidratáló krém három alapvető fontosságú ceramidot, valamint a bőrt támogató egyéb összetevőket, például hialuronsavat tartalmaz. Bőrgyógyászokkal együttműködésben kifejlesztett formuláinkat úgy tervezték, hogy rögzítsék a nedvességet, és segítsenek fenntartani a bőr védőrétegét.

  • Az arcra (és nyakra) szánt hidratáló krémeket mindig a termék címkéjén található utasítások szerint kell felvinni. A „megfelelő” mennyiségű hidratáló arckrém a bőrtípustól és a választott textúrától függően változhat (például más mennyiség kell a kenőcsökből, a krémekből vagy a tejekből).

  • „A fényvédőt tartalmazó hidratáló arcápoló nagyon fontos része a bőrápolási rutinnak” – mondja Dr. Daniel Sugai. "Hidratálja és segít védeni a bőrt az UV-sugárzástól." Dr. Sugai azt javasolja, hogy a bőrtípusunktól és az évszaktól függetlenül iktassunk be a bőrápolási rutinunkba egy fényvédőt tartalmazó arckrémet, és a nap folyamán legalább kétóránként vigyük fel újra.

  • Az SPF a „Sun Protection Factor”, azaz a fényvédőfaktor rövidítése. Ez a szám azt mutatja, hogy egy fényvédő termék mennyire segít védeni az UVB-sugarakkal szemben. Tehát minél magasabb az SPF érték, annál nagyobb a a leégés elleni védelem. Az amerikai bőrrák elleni alapítvány (American Cancer Foundation) szerint egy SPF 30 faktorszámú termék az UVB-sugárzás körülbelül 97%-át szűri ki.3 Dr. Daniel Sugai azt javasolja, hogy „széles spektrumú” fényvédőt tartalmazó hidratáló krémet keressünk, amely mind az UVA-, mind pedig az UVB-sugárzás ellen véd.

  • A sötétebb bőrre ugyanúgy hatással vannak a napfény káros hatásai, ideértve az öregedés látható jeleit és a hiperpigmentációt. Dr. Daniel Sugai elmondta, hogy bár több melanin van a sötétebb bőrben, ami nyújt valamennyi védelmet, de az nem elég. „Ezen felül is szükséges fényvédővel védeni a bőrt.” Dr. Sugai szerint a fényvédő krém segít „kiszűrni az UVA- [és] UVB-sugarakat, amelyek DNS-zavart, [valamint] hiperpigmentációt és fény okozta öregedést okozhatnak a bőrben”. Sötétebb bőrű páciensei számára azt javasolja, hogy naponta használjanak fényvédőt vagy fényvédőt tartalmazó hidratáló krémet.

  • Mivel az arcbőr kiszáradásának számos kiváltó oka lehet, mint amiket Dr. Sugai fent említett, előfordulhat, hogy a probléma nem mindig oldható meg hidratáló krémek használatával. Ezért fontos, hogy konzultáljunk kezelőorvosunkkal vagy egy bőrgyógyásszal, ha bőrünk tartósan száraz, hámló, berepedezett, vérzik vagy érintésre fájdalmas. Bizonyos esetekben ez egy háttérben meghúzódó betegség vagy bőrprobléma jele lehet, mely megfelelő kezelést igényel.

  • 1. “How to Pick the Right Moisturizer for Your Skin.” American Academy of Dermatology Association, 2022

    2. “Tips to Stay Safe in the Sun: From Sunscreen to Sunglasses.” U.S. Food and Drug Administration, 10 Sept. 2021. 

    3. “Ask The Expert: Does a High SPF Protect My Skin Better?” The Skin Cancer Foundation, 26 Mar. 2022

Message
Download Chrome