SPF
CLEAR IT UP LIKE A DERM

Akné tények és tévhitek

A kutatások szerint az életük során az emberek akár 85%-ánál előfordulhat akné.1 Elterjedtsége ellenére sok tévhit kering arról, hogy mi okozhatja a pattanásokat, és hogyan kell kezelni őket. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az aknénak többféle típusa van: mitesszerek, a fehér pattanások (papula) és a gyulladt csomók (pustula) formájában is előfordulhat. Az alábbiakban megdöntünk néhány általános tévhitet az aknéra hajlamos bőrrel kapcsolatban, hogy jobban megértsd, hogyan küzdhetsz ez ellen a bőrprobléma ellen.

Akné mítosz #1

Mit hallasz: „Ne hidratáld a bőröd, ha pattanásaid vannak."

Ha a bőröd zsírosabb – mint a pattanásos bőr általában – úgy érezheted, hogy a hidratálás csak ront a helyzeten. Valójában a hidratálás elengedhetetlen része a hatékony bőrápolási rutinnak. Ez minden bőrtípusra igaz, köztük a pattanásos bőrre is.

Az igazság: a hidratálás elengedhetetlen résza az aknéra hajlamos bőr ápolásának.

Ha kihagyod a hidratáló krémet, akkor a bőröd kiszárad, ami miatt még jobban fokozza a faggyútermelést, hogy komonzálja a bőrszárazságot. A megnövekedett faggyútermelés miatt a pórusok eltömődhetnek, ami pattanások kialakulásához vezethet. Annak érdekében, hogy a bőröd hidratált maradjon anélkül, hogy súlyosbodnának a pattanások, azt javasoljuk, hogy könnyű, nem komedogén hidratáló krémeket használj. Nap közben pedig használj fényvédőt tartalmazó hidratáló krémet.

Cleanse like a derm

Akné mítosz #2

Cleanse like a derm

Mit hallasz: „A pattanásos bőr tisztán tartásához erős termékek kellenek."

Vannak akik egy csomó akné elleni hatóanyagot használnak egyszerre, mert azt gondolják a bőrt gyorsabban megtisztul. Valójában az akné kezelése inkább maraton, nem sprint és a túl erősen ható, nem elég kíméletes termékek és akné elleni hatóanyagok túlzott használata szárazzá és irritálttá teheti a bőrt.

Az igazság: az erősebb nem mindig jobb.

Pattanások vonatkozásában a kevesebb néha több. A közhiedelemmel ellentétben, ha úgy érzed, hogy ég a bőröd a bőrápolók használata után, az nem jó. A CeraVe pattanásos bőrre készült termékeit bőrgyógyászokkal közösen fejlesztették ki, hogy segítsenek minimalizálni a pattanásokat anélkül, hogy megzavarnák a bőr védőrétegét.

Akné mítosz #3

Mit hallasz: „Azért vannak pattanásaid, mert koszos bőröd."

Az emberek gyakran azt gondolják, hogy azért vannak pattanásaik, mert koszos a bőrük. Emiatt jó erős tisztítókat és agresszív bőrradírokat keresnek, amivel megtisztíthatják a bőrük. Az arcmosás persze elengedhetetlen része a teljes bőrápolási rutinnak, azonban ha túlzásba visszük, akkor felborulhat a bőr védőrétegének egyensúlya, ami csak ront a pattanásokon.

Az igazság: nem a kosz okozza az aknét.

Bár sokan gondolják, a szennyeződések nem okoznak pattanásokat. A pattanások akkor alakulnak ki, amikor a pórusok eltömődnek például a felesleges faggyú vagy az elhalt hámsejtek miatt és baktériumok szaporodnak el. A felesleges, pórusokat eltömítő faggyú eltávolításáért általában az a legjobb, ha naponta kétszer mosunk arcot gyengéd, nem szárító, pattanásos bőrre való tisztítóval.

Bőrápoló rutin lépésről lépésre pattanásos bőrre

Cleanse like a derm

1. lépés:

Pattanások elleni tisztító gél

2% szalicilsavat tartalmazó tisztító pattanások ellen

Cleanse like a derm

2. lépés:

Pattanások elleni bőrápoló gél

2% szalicilsavat tartalmaz gél-krém pattanások ellen

Cleanse like a derm

3. lépés:

Hidratáló arckrém (fényvédővel vagy anélkül)

Széles spektrumú SPF 50 faktoros fényvédővel nappalra és niacinamiddal éjszakára.

Bőrápolók széles köre pattanások ellen

Blemish control cleanser

Pattanások elleni tisztító gél

2% szalicilsavat tartalmazó tisztító pattanások ellen arcra és testre

Blemish control gel

Pattanások elleni bőrápoló gél

2% szalicilsavat tartalmaz gél-krém pattanások ellen

Resurfacing retinol Serum

Retinolos bőrfelszín-megújító szérum

Arcápoló szérum pattanások után megmaradó foltok és tág pórusok ellen

Fenyvedos hidratalo krem

Fényvédős hidratáló arckrém SPF50

Könnyű hidratáló arcápoló magas UV-védelemmel minden napra

Tények az aknéról: Gyakran ismételt kérdések

 • Ahogy azt korábban említettük, pattanások akkor alakulnak ki, amikor a pórusok eltömődnek faggyúval, elhalt hámsejtekkel és (bizonyos esetekben) baktériumokkal. Ha zsíros bőrünk van vagy a családunkban előfordult akné, akkor nagyobb valószínűséggel fordul majd elő nálunk is. Egyéb tényezők, amelyek hozzájárulhatnak vagy súlyosbíthatják az aknét: a párás időjárás, a hormonális ingadozások és a helytelen bőrápolási szokások (például a pattanások nyomkodása).

  Zsíros, pórusokat eltömítő kozmetikumok használata bizonyos esetekben pattanásokat is okozhat. Ennek a fajta aknénak még saját neve is van: acne cosmetica. Természetesen nem csak ezek okoznak pattanásokat. Az akné egy összetett bőrprobléma, amelyet számos belső és külső tényező befolyásolhat.

 • Nem a képzeletünk játszik velünk: a stressz igenis hatással lehet a bőrünkre. Bár nem közvetlenül okoz pattanásokat, a stressz akadályozhatja a tiszta bőr elérését. Amikor stressz ér bennünket, a szervezet különféle hormonokat bocsát ki, beleértve az androgéneket és a kortizolt – ezek hatására a bőrünk többlet olajat termel. És amint azt korábban említettük, a többlet olaj eltömítheti a pórusokat és növelheti a pattanások számát.

 • Az aknénak több formája létezik: mitesszerek (nyílt komedók), fehérfejű zárt komedók, nagyobb piros pattanások (papula vagy pustula), gyulladt göbök (nudula) és ciszták. A komedók, mitesszerek és apró, fehér pattanások, akkor alakulnak ki, amikor a pórusok eltömődnek a faggyúval és elhalt hámsejtekkel. Ha a pórusokban felgyülemlett eltömődés oxidálódik nyílt komedókhoz (másnéven mitesszer) vezet. Ha a pórusok teljesen elzáródnak, akkor fehér pattanás (zárt komedó) alakul ki.

  Ha elszaporodnak a baktériumok az eltömődött pórusokban, az akné súlyosabb formái – pattanások, gyulladásokat és csomókat – alakulhatnak ki. Az akné egyik legsúlyosabb és legnehezebben kezelhető fornája a cisztás akné. Az ilyen típusú akné gennyes ciszták kialakulását okozza a bőr mélyebb rétegeiben, javasolt bőrgyógyász segítségét kell kérni a hatékony kezeléséhez.

 • Sokan úgy vélik, hogy az akné egy serdülőkori bőrprobléma, de igazából bárkinél előfordulhat. A Journal of the American Academy of Dermatology által végzett felmérés szerint, a 20 éves vagy annál idősebb felnőttek több mint 42%-ánál előfordulnak aknés pattanások.2 Tehát, ha már jóval a tinédzser kor után is pattanásos a bőrünk, ne aggódjunk: ezzel nem vagyunk egyedül. Ennél is fontosabb, hogy a felnőttkori pattanások kezelhetőek. Ha felnőttkori pattanásokkal küzdünk érdemes felvenni a kapcsolatot egy bőrgyógyásszal.

 • A pattanások után megjelenő sötét foltokat a melanin, a bőr természetes pigmentjének túlzott termelése okozza. Az akné utáni foltokként (másnéven PIH, gyulladás utáni hiperpigmentációként) ismert foltok különösen gyakoriak sötétebb bőrtónus esetén, és megnehezíthetik az egyenletes bőr elérését – különösen azért, mert gyakran hosszú ideig tart, hogy elhalványodjanak.

  A pattanások utáni foltok csökkentéséért javasoljuk a CeraVe Retinolos bőrfelszín-megújító szérum hozzáadását az éjszakai bőrápolási rutinunkhoz. A kapszulákba zárt retinollal, üdeséget adó édesgyökér-kivonattal és három alapvető ceramiddal gazdagított, kíméletes formulája hozzájárul az egyenletesebb arcszínhez, miközben támogatja a bőr védőrétegét is.

 • Nagy, gyulladt pattanás esetén nagyon csábító lehet annak kinyomása. De ezzel csak még több kárt okozhatunk. A pattanások kinyomása nem csak növeli az akné utáni foltok kialakulásának valószínűségét, hanem ronthatja iaz aknét is, mivel az ujjainkon lévő baktériumok átterjedhetnek a bőrre. Ehelyett inkább használjunk megfelelő bőrápoló és tisztító termékeket. Mint a CeraVe Pattanások elleni bőrápolói.

 • 1. “Skin Conditions By The Numbers.” American Academy of Dermatology Association, 2023.
  2. Collier, Christin N. et al. “The prevalence of acne in adults 20 years and older.” Journal of the American Academy of Dermatology, 2008."

Message
Download Chrome