SPF
best-moisturiser-dermatologist-recommended
ÁTTEKINTÉS

A bőrgyógyászok a bőrápolás szakértőiként tökéletesen megértik a bőrt. Segítenek azonosítani és kezelni a különböző bőrproblémákat, illetve tanácsot adnak a bőrápolási rutinnal és termékekkel kapcsolatban – beleértve a testápolókat is, minden bőrtípusra. Ebben az útmutatóban megosztunk néhány bevált gyakorlatot a test bőrének hidratálásával kapcsolatban, amelyeket a bőrgyógyászok gyakran ajánlanak pácienseiknek. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan válasszuk ki a bőr igényeinek megfelelő testápolót, és támogassuk a sima, puha és hidratált bőrt, amely a lehető legjobban néz ki és érzi magát.

5 TIPP: HIDRATÁLJUNK, ÚGY MINT A SZAKÉRTŐK
  • Használjunk ceramidokat tartalmazó hidratáló krémet
  • Válasszunk a bőrtípusnak és bőrproblémának megfelelő textúrát
  • Hidratáljunk minden nap
  • Tiszta, nedves bőrre vigyük fel a hidratáló krémet
  • Hidratáljuk a testünk és az arcunk is

Testápolási tippek

1. Használjunk ceramidokat tartalmazó testápolót

"A ceramidok, a bőrben természetesen megtalálható alapvető fontosságú lipidek, döntő szerepet játszanak az egészséges bőrbarrier [fenntartásában]" – mondja Dr. Jenny Liu bőrgyógyász. "Ha a ceramidszint lecsökken, az a bőr szárazságához és irritációjához vezethet." Dr. Liu szerint a ceramidokat tartalmazó hidratálók használata "segíthet [hidratálni] a száraz és irritált bőrt azáltal, hogy hozzájárul a ceramidszint kiegészítéséhez a bőrbarrierben".

moisturise like a dream

2. Válasszunk a bőrtípusunknak és bőrproblémánknak megfelelő textúrát

A testápolók sem a "jó lesz mindenkinek" típusú bőrápolók. Különböző kiszerelésekben elérhetőek – például krémek, tejek és kenőcsök formájában –, amelyek állagukban, összetevőikben és tervezett felhasználási módjukban nagymértékben eltérőek lehetnek. Ha szeretnénk megtalálni a bőrünknek megfelelő hidratálót, figyelembe kell vennünk a jelenlegi rutinunk, a környezeti tényezőket és a bőrápolásunk céljait.

Olyan hidratáló testápolókat érdemes keresni, amelyek aktív hatóanyagai segítenek kezelni a bőrünk fő problémáit. Ha például az érdes, egyenetlen bőrfelszín zavar, akkor olyan testápolót ajánlott választani, mint a CeraVe Bőrsimító hidratáló krém, mely a szalicilsav és tejsav hatóanyagainak köszönhetően gyengéden hámlasztja le az elhalt hámsejteket, simítja és puhává teszi a bőrfelszínt, emellett a ceramidok által intenzíven hidratál is. Ha fontos, hogy a testápolónk könnyű, gyorsan beszívódó textúrájú legyen, akkor választhatjuk a tejes állagokat, mint például a CeraVe Hidratáló tej, ami gyorsan beszívódik ugyanakkor hosszan tartó hidratálást biztosít.

A megfelelő textúra kiválasztásához íme néhány fő különbség a testápoló tejek és krémek között:

  • Tejek: A testápoló tejek általában lágyabb állagúak, mivel több vizet tartalmaznak, mint a krémek. Könnyebbek és gyorsan felszívódnak. A nagyobb víztartalmuknak köszönhetően hatékony hidratáló megoldást jelenthetnek többféle bőrtípus esetén is. Például normál vagy akár zsíros bőrtípus esetén is, vagy ha nem extrém száraz a bőrünk.
  • Krémek:A testápoló krémek általában gazdagabb állagúak, mint a testápoló tejek. Gyakran nagyobb az emolliens, azaz bőrpuhító hatóanyag-tartalmuk, ennek és a sűrűbb textúrának köszönhetően jól használhatóak száraz bőrtípuson, időskori bőrszárazság esetén, vagy a hidegebb időjáráskor jelentkező bőrszárazságra.
moisturise like a dream

3. Hidratáljunk rendszeresen, minden nap

Minden bőrápoló termék használata során, és ez vonatkozik a testápolókra is, a következesség a kulcs. A rendszeres használat segít, hogy a termék maximális jótékony hatását kiélvezhessük. "Óriási lépés a hidratálást rutinná tenni, akárcsak a fogmosást – reggel és este" – mondja Dr. Daniel Sugai, bőrgyógyász. A testünk bőrének napi kétszeri hidratálása segíthet megőrizni a bőr megfelelő hidratáltságát és tápláltságát, valamint megelőzni a kiszáradást is. Dr. Sugai szerint a mindennapos hidratálás utazáskor is fontos. Ezért javasolja, hogy vigyük magunkkal kedvenc testápolónkat is, "hogy ilyenkor is olyan készítményt használhassunk, amit már megszoktunk és ami kíméletes a bőrünk védőrétegével".

moisturise like a dream

4. Tiszta, nedves bőrre vigyük fel a hidratálót

A vízvesztés megelőzéséért a bőrgyógyászok gyakran azt javasolják, hogy közvetlenül fürdés után a tiszta, enyhén nedves bőrt hidratáljuk. "Hidratálás zuhanyozás után? Igen, a nedvesség rögzítéséért!" – mondja Dr. Daniel Sugai. Ha a bőrünk kissé nedves, az segíthet a testápolóknak a bőr hatékonyabb hidratálásában és a nedvesség rögzítésében. Annak érdekében, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a hidratálókból, érdemes elkerülnünk azokat a fürdési módokat, amelyek kiszáríthatják vagy irritálhatják a bőrt. "Figyeljünk rá, hogy ne zuhanyozzunk túl sokáig vagy túl meleg vízzel" – mondja Dr. Adeline Kikam bőrgyógyász, "mert ezek elvonják a nedvességet a bőrtől."

moisturise like a dream

5. Hidratáljuk a tetőtől talpig

Dr. Adeline Kikam amerikai bőrgyógyásznak az a tapasztalata: "Ugyan ápoljuk az arcbőrünket, de mi a helyzet a test többi részével?" A hidratálási rutin során ugyanannyira kéne ápolnunk és táplálnunk a bőrünk nyaktól lefelé, mint nyaktól felfelé. "A test egészének hidratálása elősegíti a bőr üde megjelenését, még a kevésbé látható részeken is" – mondja Dr. Kikam. Figyeljünk kiemelten azokra a testrészekre, amelyek hajlamosabbak a kiszáradásra, például a kézfejekre, a lábakra, a térdekre és a könyökökre.

moisturise like a dream

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

  • A hidratáló arckrémek vagy testápolók olyan bőrápoló termékek, amelyek elsősorban a száraz bőr megelőzésére és ápolására szolgálnak. Ezt kétféleképpen érik el: egyrészt nedvességet juttatnak közvetlenül a bőrfelszín felső rétegébe, másrészt támogatják, erősítik a természetes védőréteget, hogy a nedvességet megtartsa a bőr. Vannak olyan bőrápolók, melyek csak az egyik funkcióra helyezik a hangsúlyt, míg mások mindkét folyamatot szem előtt tartják.

    Sok hidratáló termék olyan összetevőket tartalmaz, amelyek többféleképpen is hatnak, ilyen például a CeraVe hidratáló krém. Ez a három alapvető fontosságú ceramidot és hialuronsavat tartalmazó, illatanyagmentes, gyorsan beszívódó testápoló segít rögzíteni a bőrben a nedvességet és regenerálni a bőr védőrétegét.

  • A hidratáló krémeket három fő összetevő alkothatja: okkluzív, emolliens és humektáns (vízmegkötő). Az emolliensek olaj és víz keverékét tartalmazzák, és segítik a bőr puhítását és simítását. Az okkluzívok (például a vazelin) védőréteget képeznek, amely rögzíti a nedvességet a bőrben és megakadályozza a víz elpárolgását a bőrből. A humektánsok, másnéven vízmegkötők (például a hialuronsav) magukhoz vonzzák és megtartják a nedvességet a bőrben.

    A CeraVe hidratáló krémek olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyek támogatják a bőr védőrétegét. Ezt a cél szolgálja a három alapvető fontosságú ceramid, amelyek támogatják a bőrbarriert. Ez a védőréteg elengedhetetlen a bőr egységéhez és egészségéhez, mivel megtartja az oly szükséges nedvességet és távol tartja a külső irritáló anyagokat.

  • Minden bőrtípusnak megfelelő mennyiségű nedvességre van szüksége ahhoz, hogy a bőr sima, ragyogó és üde legyen. Ahogyan Dr. Jenny Liu fentebb már említette, az olyan problémák, mint a ceramidhiány és a vízvesztés, hozzájárulhatnak a bőr száraz, viszkető és kellemetlen érzetéhez. Ez akár a bőr barrier funkciójának zavarához is vezethet. "A viszkető, száraz, gyulladásos állapotok a bőrbarrier megbomlását eredményezhetik" – magyarázza Dr. Daniel Sugai. Egy jó összetételű hidratáló krém következetes használata segít javítani a bőr megjelenését és fenntartani a bőrbarrier egységét.

  • Egy jó összetételű krém kiválasztása a kulcsa annak, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a hidratáló krémekben található hidratáló összetevőkből. A CeraVe hidratálók bőrnyugtató, hidratáló összetevőkkel vannak kombinálva, amelyek elősegítik a bőr simaságát, kellemes érzetét. Ezek közé tartozik a három alapvető fontosságú ceramid, valamint a hialuronsav és a glicerin. Bőrgyógyászok által is ajánlott testápolóink illatanyagmentesek, allergia ellen teszteltek. Szakértelmünk kifejlesztettek a bőr védőrétegének megőrzésére irányul.

  • A hidratálókat naponta kell használni a bőrápolás részeként, és szükség szerint, amikor a bőrünket száraznak érezzük. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint a hidratáló felvitelére legalkalmasabb időszak közvetlenül fürdés vagy kézmosás után van.1 Napközben a táskánkban magunkkal vihetünk egy nem zsíros kézkrémet, mint például a CeraVe Bőrfelszín megújító kézkrém, mert kézmosások utáni felvitelével megakadályozhatjuk a kézbőr kiszáradását.

  • A testápoló ideális mennyisége a termék állagától és a hidratált területtől függ. A zuhanyozás utáni testápoláshoz az egész testre, nagyobb mennyiség szükséges, mint például csak kézkrém használatakor. A vízbázisú testápoló tejek általában könnyebb állagúak, mint a gazdag textúrájú testápoló krémek, ami által könnyen eloszlathatók, és kevesebb termékkel nagyobb területet fedhetünk be. De ez persze a bőrtípustól is függ. Legyen szó testápolóról, kézkrémről vagy lábkrémről, érdemes bőségesen felvinni a kívánt területre, és egyenletesen eloszlatni. A legjobb eredményekért kövessük a termék csomagolásán található utasításokat vagy az orvos tanácsait.

  • Testünk bőrének szárazságát számos dolog okozhatja, amelyek nem mindig oldhatók meg pusztán külső hidratálással. Ha krónikus bőrszárazságot tapasztalnánk, amely hámló, berepedező, fájdalmas vagy kicserepesedett, fontos konzultálni bőrgyógyásszal, mert ezek akár másik betegség tünetei vagy komolyabb bőrbetegség jelei is lehetnek.

  • 1. Dermatologists’ Top Tips for Relieving Dry Skin. American Academy of Dermatology Association, 2022.
Message
Download Chrome