SPF

Áttekintés

Amikor a bőr védőrétegének megóvásáról van szó, sokan elsősorban a hidratálókra gondolnak. Ez érthető is – a bőr védőrétegének rengeteg hidratálásra van szüksége ahhoz, hogy ellássa feladatát. Azt sem szabad viszont elfelejteni, milyen fontos szerepet játszik a napvédő termékek fényvédő hatása (SPF) a bőr védőrétegének megóvásában. A fényvédő készítmény lehet fizikai vagy kémiai, de mindenképpen fontos használnunk a bőr védőrétegének ápolására, mert az UV-sugárzás (rövid távon) leégéshez, (hosszabb távon) bőrszárazsághoz, a bőr korai öregedéséhez és akár bőrrákhoz is vezethet. A közhiedelemmel ellentétben fényvédőt nem csak akkor kell használni a bőr védőrétegének megóvására, amikor strandolunk: a napi bőrápolási rutin szerves részeként kell alkalmazni. A továbbiakban a napból érkező UV-sugárzás és a bőr védőrétegének kapcsolatát vizsgáljuk részletesebben. Emellett hasznos tippeket kínálunk a bőr védőrétegének megóvásához hogy egészségtől sugárzó legyen bőre az év minden napján.

Fényvédelem (SPF) és a bőr védőrétege – tények

  • A fényvédő napi használata segíthet megóvni a bőr védőrétegét a veszélyes UVA- és UVB-sugarak okozta károsodástól.
  • A fényvédő termékekben kétféle napszűrőt használnak, ásványit és kémiait. Az előbbi fizikai réteget képez a bőrön, hogy visszaverje az UV-sugarakat, az utóbbi segíti azok elnyelését.
  • A szakértők azt ajánlják, hogy széles spektrumú, legalább SPF 30 fényvédő faktorú fényvédőt használjunk minden nap, akármilyenek is az időjárási viszonyok. Szintén fontos, hogy a fényvédő felvitelét rendszeresen ismételni kell, napközben legalább kétóránként, illetve izzasztó tevékenység és úszás után.
  • Kutatások szerint a széles spektrumú fényvédők segíthetnek megóvni a bőr védőrétegét, és megelőzni a bőr öregedésének bizonyos jeleit.1

Mi a bőr védőrétege?

A bőr védőrétege (bőrbarrier, tudományos nevén a stratum corneum) védekező szerepet tölt be, óv a külső hatásoktól. Ez a védőréteg a bőr legkülső rétege, körülbelül 50%-ban ceramidokból, 25% -ban koleszterinből, és 10-25%-ban zsírsavakból áll.2 A bőr védőrétegének számos fontos feladata van, ezek közül is kiemelkedik az, hogy a jótékony hatású anyagokat bent tartsa a bőrben, a káros anyagok bejutását pedig megakadályozza.

Védelmet nyújt az ártalmas külső hatások ellen (mint az UV-sugárzás és a légszennyezés) és segít a víz megtartásában, megakadályozza a bőrön keresztül történő túlzott folyadékvesztést. A bőr védőrétegének épsége fontos szerepet játszik a bőr megjelenésében és érzetében is: A bőr védőrétegének sérülése számos bőrproblémához vezethet, ilyen a szárazság, az akne, a bőrirritáció és az érzékenység.

Hogyan hat a közvetlen napsugárzás a bőr védőrétegére?

Kutatások kimutatták, hogy az UV-sugárzás kövezett és közvetlen módon is problémát okozhat a bőr védőrétegében.3,4 Az UV-sugarak közvetlenül károsítják a bőrsejteket, és ez a káros hatás halmozódik az idő múlásával. Az UV-sugárzásnak kitett bőrnek csökkenhet a nedvességmegtartó képessége, emiatt szárazzá, hámlóvá, érdessé válhat.

Közvetetten az UV-sugárzás a szabad gyökök kialakulását segíti elő. Ezek a molekulák károsíthatják a bőrsejteket és idővel hozzájárulhatnak több bőrprobléma kialakulásához. Ilyen az atópiás dermatitis (más néven ekcéma), amely extrém bőrszárazságot és bőrviszketést okozhat.

Mi gyengítheti még a bőr védőrétegét?

Nem csak a napsugárzás árthat a bőr védőrétegének. Az ártalmas hatások közé tartozhatnak még a következők:

  • Bizonyos klimatikus viszonyok (pl. az alacsony páratartalom)
  • Erős bőrtisztító krémek használata
  • Túlzásba vitt hámlasztás
  • Nem megfelelő bőrápolási szokások
  • Hidratálás kihagyása

Mi jelzi, ha probléma van a bőr védőrétegével?

Számos bőrprobléma összefüggésbe hozható a védőréteg meggyengülésével, ilyen a bőr enyhe fokú vagy komolyabb szárazsága, repedezettsége, vörössége, hámlása. A védőréteg károsodása gyakran kellemetlen érzetet okoz, és fokozhatja a bőr érzékenységét. A meggyengült védőréteggel összefüggésbe hozható még az akne, a bőr látható fakósága és rugalmasságának csökkenése is.

Ha úgy gondolja, megsérülhetett bőre védőrétege, keressen fel bőrgyógyász szakorvost, aki pontosan fel tudja mérni bőre állapotát, és személyre szabott tanáccsal tud szolgálni. A bőrgyógyász segíteni tud a bőr védőrétegét támogató napi rutin kialakításában, a bőrérzékenység és más bőrproblémák kezelésében.

Hogyan támogatja a fényvédelem (SPF) a bőr védőrétegét?

A napvédő termékek fényvédő hatása (SPF) segít megóvni a bőr védőrétegét azáltal, hogy elnyeli vagy visszaveri az UV-sugarakat, így minimálisra csökkenthető a napsugarak okozta bőrkárosodás. A maximális védelemhez ugyanakkor fontos, hogy megfelelő összetételű fényvédőt válasszunk. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (American Academy of Dermatology, AAD) a széles spektrumú, legalább SPF 30 fényvédő faktorú készítmények használatát ajánlja.5 Az is rendkívül fontos, hogy elegendő készítményt használjunk: A Skin Cancer Foundation6 (Bőrrák Alapítvány) ajánlása szerint az arcra nagyjából egy ötforintosnyi mennyiséget kell felvinni.

A fényvédelem beillesztése a napi rutinba

Ceramidtartalmú fényvédő termékeket keressen

A bőr védőrétegének megóvása érdekében ceramidtartalmú fényvédő termékek használatát javasoljuk. Már említettük, hogy a ceramidok fontos összetevői a bőr védőrétegének. Ezek a lipidek ragasztóként tartják össze a bőrsejteket, és segítik megőrizni a védőréteg épségét. A Journal of Cosmetic Dermatology bőrgyógyászati szaklap egy cikke szerint a legalább SF 30 fényvédő faktorú, ceramidot tartalmazó fényvédők napi használata javítja a bőr hidratáltságát és jelentősen csökkenti a bőrön keresztül történő folyadékvesztést (trans-epidermal water loss, TEWL).7

A CeraVe minden napvédője és fényvédő hatású (SPF) hidratálója tartalmazza a három alapvető ceramidot a bőr védőrétegének megóvása érdekében. Emellett más összetevők is támogatják a bőr hidratálását, ilyen a hialuronsav és a niacinamid.

A bőre védőrétegének megfelelő fényvédőt válasszon

Ha szeretné megtalálni az ideális fényvédelmet a bőre védőrétege számára, javasoljuk, hogy illatanyagmentes, kíméletes, bőrgyógyászokkal kifejlesztett, bőrtípusának megfelelő készítményt válasszon. Egyik lehetőség a CeraVe hidratáló, áttetsző fényvédő, amely széles spektrumú fizikai és kémiai fényvédelmet nyújt, valamint ceramidokat és hialuronsavat tartalmaz. Ez az arcon és az egész testen használható fényvédő óvja bőrét, és azonnali, egész napon át tartó hidratálást biztosít. Emellett ez a könnyű, nem zsíros krém minden bőrtípusra alkalmas, így érzékeny bőr esetén is használható.

A CeraVe több lehetőséget is kínál arra, hogy megóvja bőre védőrétegét, és megvédje bőrét a nap káros hatásaitól. Kínálunk fizikai fényvédőket, színezett fényvédőket és könnyen hordozható fényvédő stifteket is. Minden fényvédő hatású (SPF) termékünk széles spektrumú védelmet kínál, és legalább SPF 30 fényvédő faktorú..

Használjon fényvédőt (SPF) – minden nap, naponta többször

Kutatások szerint a legtöbb kárt az okozza, amikor a hétköznapokban ismétlődően napsugárzásnak vagyunk kitéve, például munkába járás vagy kutyasétáltatás közben.8 Ezért rendkívül fontos, hogy mindig használjunk fényvédőt, ha nap érhet minket. Ide tartozik az is, amikor beltéren éri nap a bőrt: az UVA-sugarak áthatolnak az üvegen, és akkor is hatással lehetnek a bőr védőrétegére, amikor bent tartózkodunk.

Megvédheti bőrét, ha a szokásos hidratálója helyett fényvédő hatású (SPF) készítményt választ, mint amilyen a CeraVe AM hidratáló arcápoló. Ez a többfunkciós hidratáló arckrém széles spektrumú, SPF 30 fényvédő faktorú napvédelmet kínál, hidratál, segít megvédeni a bőrt a napsugárzás okozta károktól, és óvjaa bőr védőrétegének épségét. Mint minden fényvédő terméket, ezt a készítményt is kétóránként (illetve izzadás, úszás, letörlés után) újra fel kell vinni a megfelelő napvédelem érdekében.

Biztonságos napozási szokások

Amellett, hogy folyamatosan használja a fényvédőt, bőrének védőrétegét azzal is óvhatja a napsugárzástól, hogy biztonságos napozási szokásokat alakít ki. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) azt javasolja, hogy kerüljük a közvetlen napfényt, amikor a legerősebb a napsugárzás, viseljünk a naptól védő ruházatot, és amikor csak lehet, maradjunk árnyékban.9

A saját bőrtípusának és bőrproblémáinak leginkább megfelelő termékeket Az én bőrápolási megoldásom eszközünkkel is megtalálhatja.

    1. Guan LL, Lim HW, Mohammad TF. “Sunscreens and Photoaging: A Review of Current Literature.“ (Fényvédők és a bőr napsugárzás okozta öregedése: a legfrissebb szakirodalom áttekintése) Am J Clin Dermatol. 2021. november;22(6):819-828. doi: 10.1007/s40257-021-00632-5. Epub 2021. augusztus 13. PMID: 34387824; PMCID: PMC8361399.
    2. Borodzicz, Sonia. “The Role of Epidermal Sphingolipids in Dermatologic Diseases.“ (Az epidermális szfingolipidek szerepe a bőrgyógyászati betegségekben) Lipids in Health and Disease, 2016. január 19.
    3. D'Orazio J, Jarrett S, Amaro-Ortiz A, Scott T. “UV radiation and the skin.“ (Az UV-sugárzás és a bőr) Int J Mol Sci. 2013. június 7;14(6):12222-48. doi: 10.3390/ijms140612222. PMID: 23749111; PMCID: PMC3709783.
    4. Poljšak B, Dahmane R. “Free radicals and extrinsic skin aging.“ 4.(A szabad gyökök és a bőr külső hatások által kiváltott öregedése) Dermatol Res Pract. 2012;2012:135206. doi: 10.1155/2012/135206. Epub 2012. február 29. PMID: 22505880; PMCID: PMC3299230.
    5. Sunscreen FAQs.“ .(Gyakori kérdések a fényvédelemről) American Academy of Dermatology Association (Amerikai Bőrgyógyász(Az epidermális szfingolipidek szerepe a bőrgyógyászati betegségekben) Lipids in Health and Disease, 2016. január 19.
    6. Ask the Expert: How Much Sunscreen Should I Be Using on My Face and Body?“ (A szakértő válaszol: Mennyi fényvédőt használjunk az arcon és a testen?) Skin Cancer Foundation) Lipids in Health and Disease (Bőrrák Alapítvány), 2019. február 20.
    7. Cao Yu et al. “Efficacy of ceramide-containing sunscreen on skin barrier.“ 7.(A ceramidtartalmú fényvédők hatásossása a bőr védőrétegének megóvásában) Journal of Cosmetic DermatologySkin Cancer Foundation 2023; 00: 1-4.
    8. Rodan, Katie et al. “Skincare Bootcamp: The Evolving Role of Skincare.” (Bőrápolási alapok: a bőrápolás változó szerepe) Plastic and reconstructive surgery. Global open vol. 4,12 Suppl Anatomy and Safety in Cosmetic Medicine: Cosmetic Bootcamp e1152. 2016. december 14.
    9. Sunscreen: How to Help Protect Your Skin From the Sun.“ (Fényvédő: Hogyan védjük bőrünket a naptól?) U.S. Food And Drug Administration (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala), 2023.
Message
Download Chrome