SPF

Áttekintés

Sokféle napvédő termék létezik, vannak színezett fényvédők, hibrid fényvédők, fényvédő stiftek, és fényvédő hatású (SPF) hidratálók. Ezeket a termékeket úgy fejlesztik ki, hogy megvédjék a bőrt a káros sugaraktól, de teljes hatásukat csak akkor fejtik ki, ha megfelelően alkalmazzuk őket. Ebben a fényvédőket ismertető útmutatóban Dr. Nkem Ugonabót kértük meg, hogy oszlassa el a fényvédőkkel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket – kérdeztük arról, mint jelent az SPF, mikor kell fényvédőt használni és milyen gyakran kell ezt ismételni. A továbbiakban bemutatjuk a leggyakoribb, fényvédőkkel kapcsolatos tévhitek és tények közötti különbségeket, és tippeket adunk, hogyan válasszon fényvédőt vagy fényvédő hatású (SPF) hidratálót nappali bőrápolási rutinjához.

Dr. Ugonabo tippjei a fényvédelemmel kapcsolatban

  • 1. tipp: „Minden napfénynek kitett testrészen használni kell fényvédő hatású (SPF) készítményt. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni a nyakunkról, a fül mögötti területről, a kézhátról és a lábfejről.”
  • 2. tipp: „Keressünk jótékony hatású összetevőket, például ceramidokat és hialuronsavat, amikor napvédő készítményt választunk, különösen, ha azt szeretnénk, hogy hidratálja és táplálja is a bőrünket.”
  • 3. tipp: „Az illatanyagmentes fényvédők használatát javaslom, hogy csökkentsük az irritáció kockázatát, különösen fontos ez érzékeny bőr esetén.”

11 Fényvédelem: félre a tévhitekkel!

A mindennapos napvédelem elengedhetetlen, kortól, bőrtónustól és életmódtól függetlenül. Segítünk, hogy kihozhassa a legtöbbet a fényvédő termékekből! Ehhez összeállítottunk egy listát 11, fényvédőkel kapcsolatos tévhittel, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

1. tévhit: Télen vagy felhős időben nincs szükség fényvédelemre

Gyakori az a téves elképzelés, hogy ha felhős vagy hideg idő van, nincs szükség fényvédő használatára. Az igazság az, hogy a káros UV-sugarak a téli hónapokban is jelen vannak, és akkor is, amikor felhős az idő. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a hó az UV-sugárzás akár 80%-át is visszaverheti.1 Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) szerint pedig az UV-sugárzás akár 80%-a áthatol a vékony felhőrétegen.2

„Fontos, hogy egész évben használjunk fényvédő hatású (SPF) készítményeket, a nyári és a téli hónapokban is”, figyelmeztet Dr. Ugonabo. „Mindig felhívom a betegeim figyelmét, hogy az UV-sugárzás felhős napokon is jelen van.” Dr. Ugonabo jelmondata: „Attól, hogy nem látjuk a napot, a nap még láthat minket.” Más szóval azokon a napokon is ugyanolyan fontos a fényvédelem, amikor nem ragyog a nap.

2. tévhit: A fényvédő káros

A bőrgyógyászokkal kifejlesztett, CeraVe-fényvédők és fényvédő hatású (SPF) hidratálók összetételük révén gyengédek a bőrhöz, illatanyagmentesek, benzolmentesek és allergia szempontjából vizsgálatokon estek át. „Számos kutatás és vizsgálat bizonyítja, hogy a fényvédő használata minimálisra csökkenti a napsugárzás bőrre gyakorolt rövid és hosszú távú káros hatásait”, magyarázza Dr. Ugonabo.3,4 Emellett a fényvédő termékek az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szabályozása alá tartoznak, ez biztosítja, hogy megfelelnek a biztonságosságra és hatásosságra vonatkozó normáknak. A fényvédőkre vonatkozó mindenkor érvényes biztonsági szabályozást az FDA honlapján ismerheti meg.3

3. tévhit: A magasabb fényvédő faktorú (SPF) készítményt nem kell olyan gyakran újra alkalmazni

Az SPF (Sun Protection Factor) fényvédő faktort jelent. „Azt mutatja meg, hogy a nem védett bőrhöz képest mennyi UV-sugárzásra van szükség, hogy a védett bőr leégjen”, magyarázza Dr. Ugonabo. „Tehát minél magasabb az SPF értéke, annál magasabb a leégés elleni védelem.” Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (AAD), szerint az SPF 30 fényvédő faktorú napvédők az UVB-sugarak akár 98%-át kivédik – ez az a típusú UV-sugárzás, amely a leégést okozza.4

Ugyanakkor az, hogy magasabb fényvédő faktorú (SPF) készítményt használunk, az nem jelenti azt, hogy ritkábban is elég alkalmaznunk. „Az az ajánlás, hogy a fényvédő hatású (SPF) készítményt szabadtéren kétóránként, illetve úszás vagy fokozott izzadással járó tevékenység után ismételten vigyük fel”, figyelmeztet Dr. Ugonabo. Ez mindig igaz, fényvédő faktortól (SPF) függetlenül.

4. tévhit: A vízálló fényvédőt nem kell újra felvinni

Az FDA szerint egyik fényvédő terméket sem lehet teljesen „vízállónak” vagy „izzadtságállónak” tekinteni.3 Ehelyett a „közepesen vízálló” megjelölés használható. A „közepesen vízálló” megjelöléssel ellátott termékek – mint a CeraVe hidratáló, áttetsző fényvédő – megakadályozzák, hogy a fényvédő hatóanyagai lemosódjanak a bőréről, amíg Ön a vízben tartózkodik. Fontos azonban, hogy a közepesen vízálló fényvédők felvitelét is ismételje meg napközben legalább kétóránként, illetve akkor is, ha megizzadt vagy úszott. „Azt javaslom, hogy tartson magánál kisebb kiszerelést a készítményből, hogy könnyen tudja újra alkalmazni”, mondja Dr. Ugonabo.

5. tévhit: A sötétebb tónusú bőr nem igényel napvédelmet

Egy másik gyakori tévhit, hogy akinek sötétebb tónusú a bőre, annak nincs szüksége fényvédelemre. „Vannak, akik kisebb eséllyel égnek le gyorsan, de ez nem jelenti, hogy az ő bőrükre nem hat a napfény”, magyarázza Dr. Ugonabo. „Bőrgyógyászként mindenkinek azt ajánlom, bőrtípustól, a bőr tónusától, textúrájától függetlenül, hogy minden nap, egész évben használjon fényvédőt.” Minden tónusú bőr károsodhat a napfény hatására, és ez bőrrákhoz, illetve a bőr látható öregedéséhez vezethet. „Sok páciensem, akinek sok melanint tartalmaz a bőre, aggódik a korai öregedés miatt, illetve tart tőle, hogy a sötét foltok rosszabbá válnak”, mondja a doktornő.'

Dr. Ugonabo tapasztalata szerint a színes bőrű betegei gyakran előnyben részesítik a színezett fényvédőket, különösen azokat, amelyekből több árnyalat érhető el, illetve azokat, amelyeknek univerzális árnyalata jól illik a bőrük tónusához. Erre példa a CeraVe hidratáló arcápoló SPF 30 fényvédő faktorú fizikai fényvédelemmel, áttetsző színnel, amelynek enyhe színét úgy alakítottuk ki, hogy minden bőrtónusba beleolvad, és áttetsző, természetes hatást kelt.

6. tévhit: Elhagyható a fényvédő, ha az árnyékban maradunk

„Segíti a nap káros hatásai elleni védekezést, ha árnyékba húzódunk, például egy ernyő alá”, fogalmaz Dr. Ugonabo. „Azonban nem ajánlom, hogy erre korlátozódjon a napvédelem”. Az olyan, a bőr védelmét szolgáló lépések mellett, mint a közvetlen napfény kerülése, amikor a legerősebben süt a nap, a naptól védő ruházat (kalap, hosszú ujjú felső, napszemüveg) viselése, az is fontos, hogy minden nap (többször) használjunk fényvédő készítményt.

7. tévhit: Fényvédő helyett megfelelő a fényvédő hatású (SPF) smink használata

Bizonyos sminktermékek tartalmaznak fényvédő hatású (SPF) hatóanyagot, de általában ezek önmagukban nem elegek ahhoz, hogy megvédjék a bőrt a nap káros sugaraitól. Így bár az SPF 30 fényvédő faktorú napvédelmet kínáló sminktermékek nyújthatnak valamilyen fokú védelmet, nem váltják ki az arc mindennapi fényvédőjét vagy fényvédő hatású (SPF) hidratálóját. „A betegeimnek azt javaslom, hogy könnyű fényvédőt válasszanak, amelynek nincs nehéz érzete az arcon”, mondja Dr. Ugonabo. A fényvédő ismételt alkalmazásával kapcsolatban Dr. Ugonabo azt mondja, hogy azok közül a páciensei közül, akik sminkelnek, sokan a fényvédő stifteket, illetve a púder és spray megoldásokat részesítik előnyben.

A CeraVe tippje: Használjon egy könnyű CeraVe hidratálót, amely széles spektrumú, SPF 30 fényvédő faktorú védelmet nyújt: ilyen az Ultra-Light hidratáló testápoló SPF 30, ez hidratálja a bőrét, és megfelelő védelmet biztosít a smink felvitele előtt.

8. tévhit: Amikor autót vezetünk vagy zárt helyen tartózkodunk, nincs szükség fényvédelemre

A napsugarak nem csak akkor okozhatnak problémát amikor a szabadban vagyunk. Dr. Ugonabo szerint az árnyék vagy az ablak nem jelent megfelelő védelmet a káros UV-sugarakkal szemben, mert az UVA-sugarak áthatolnak az üvegen. Azt javasolja, hogy akkor is használjunk fényvédőt, ha nem tervezünk a szabadba menni. Ha minden reggel használunk fényvédőt, az megvédi bőrünket, ha napközben váratlanul még is ki kell mennünk elintézni valamit.

A CeraVe tippje: Ha szeretné leegyszerűsíteni bőrápolási rutinját, azokon a napokon, amikor nem megy a szabadba, próbálja ki a CeraVe AM hidratáló arcápolót. Ez a többfunkciós hidratáló széles spektrumú, SPF 30 fényvédő faktorú napvédelmet biztosít, ceramidokat és niacinamidot tartalmaz, így egy lépésben hidratál és védi bőrét a nap sugaraitól*.

*A megfelelő napvédelem érdekében legalább kétóránként vigye fel ismét.

9. tévhit: Minden fényvédő termék fehér nyomot hagy

Vannak fényvédő termékek, amelyek fehér maradványt, fehér nyomot hagynak a bőrön. „Vannak páciensek, akik ki nem állhatják a fehér nyomot, és mindenképpen szeretnék elkerülni”, mondja Dr. Ugonabo. „Nekik azt szoktam mondani, hogy a fényvédők sokat fejlődtek, a legújabb készítmények már elegánsabbak.” Sok modern fényvédő összetétele olyan, hogy könnyen beivódik, nem hagy fehér nyomot. Dr. Ugonabo a színezett fényvédőket is ajánlja megfontolásra, ezek gyakran jobban beleolvadnak a sötétebb tónusú bőrbe.

10. tévhit: Ha fényvédőt használok, nem jutok elég D-vitaminhoz

„Több vizsgálat kimutatta, hogy attól, hogy valaki miden nap fényvédőt használ, lehet megfelelő a D-vitamin-szintje”, magyarázza Dr. Ugonabo.5 Pácienseinek azt javasolja, hogy a megfelelő D-vitamin-mennyiséget étellel vagy étrend-kiegészítővel vigyék be, ne [csak] a napfényre hagyatkozzanak. Ha kérdése van az egészséges táplálkozással kapcsolatban, keresse fel orvosát és kérjen személyre szabott útmutatást.

11. tévhit: A fényvédő termékek sosem járnak le

A fényvédő termékek is lejárnak. Az FDA szerint minden fényvédő terméknek tartalmaznia kell lejárati dátumot a címkéjén, vagy legalább három évig meg kell őriznie hatásosságát.6,7 A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy a lejárati idő után minden fényvédő terméket dobjunk ki. Ne tegyük ki a fényvédőket közvetlen napfénynek vagy szélsőséges hőmérsékletnek tároláskor, mert ettől csökkenhet a felhasználhatósági idő, illetve a készítmények veszíthetnek hatásosságukból.

Segítünk megtalálni a fényvédőt vagy fényvédő hatású (SPF) hidratálót, amely megfelel bőrtípusának és bőrproblémáinak: próbálja ki a CeraVe Az én bőrápolási megoldásom megoldását.

    1. Radiation: Ultraviolet (UV) Radiation.” ( (Sugárzás: Ultraibolya /UV-/ sugárzás) World Health Organization (Egészségügyi Világszervezet), 2022. június 21.
    2. UV Safety: The Global Solar Ultraviolet Index.” (UV-biztonság: a napsugárzás globális UV-indexe) United States Environmental Protection Agency (Amerikai Környezetvédelmi Hivatal), 2004. május
    3. Facts About Sunscreen.” (Tények a fényvédelemről) U.S. Food And Drug Administration (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala), 2023. május 16.
    4. How to Decode Sunscreen Labels.” (Hogyan értelmezzük a fényvédők címkéinek információit?) American Academy of Dermatology Association (Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia), 2023.
    5. Passeron T, Bouillon R, Callender V, Cestari T, Diepgen TL, Green AC, van der Pols JC, Bernard BA, Ly F, Bernerd F, Marrot L, Nielsen M, Verschoore M, Jablonski NG, Young AR. “Sunscreen photoprotection and vitamin D status.” (Fényvédő használata és a D-vitamin szintje) Br J Dermatol. 2019 nov;181(5):916-931. doi: 10.1111/bjd.17992. Epub 2019. július 15. PMID: 31069788; PMCID: PMC6899926.
    6. .“Does Sunscreen Expire?” (A fényvédők lejárnak?) Mayo Clinic, 2021. december 1.
    7. Sunscreen: How to Help Protect Your Skin from the Sun.” (Fényvédő: Hogyan védjük bőrünket a naptól?) U.S. Food And Drug Administration (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala), 2023. május 24.
Message
Download Chrome