SPF

Áttekintés

A következetes bőrápolási rutin alkalmazása az egyik legjobb, amit tehet, hogy bőre megjelenésre és érzetre is egészséges legyen. Ugyanakkor sokan nem tudják, hogy számít, milyen sorrendben alkalmazzuk a bőrápolási termékeket. A bőrápolási termékeket megfelelő sorrendben alkalmazva érhetjük el a legjobb eredményeket és használhatjuk ki az egyes készítmények előnyös hatásait. Ebben az útmutatóban a hidratáló és a fényvédő megfelelő alkalmazását mutatjuk be. Ezek a termékek textúrájukban és megjelenésükben gyakran hasonlítanak, ezért alakulhat ki az a téves elképzelés, hogy mindegy, melyiket alkalmazzuk először. Valójában megvan ennek a két bőrápolási lépésnek a helyes sorrendje. A továbbiakban részletesen olvashat a hidratálók és fényvédők alkalmazásának megfelelő sorrendjéről.

A hidratáló és a fényvédő sorrendje – tények

  • Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (American Academy of Dermatology, AAD) azt javasolja, hogy a fényvédő és a hidratáló is legyen része a napi bőrápolási rutinnak.1
  • Általánosságban elmondható, hogy a fényvédőt a hidratáló arckrém után, a nappali bőrápolási rutin utolsó lépéseként kell felvinni.
  • A megfelelő napvédelem érdekében a fényvédő hatású (SPF) készítmények alkalmazását legalább kétóránként meg kell ismételni.
  • A reggeli rutin leegyszerűsítésének egyik módja, hogy olyan hidratáló arckrémet használunk, amely széles spektrumú, legalább 30 SPF fényvédő faktorú napvédelmet biztosít. Ilyen a CeraVe AM fényvédő hatású hidratáló arcápoló és az Ultra-Light hidratáló testápoló SPF 30.
  • Ha sminket visel, azt a hidratáló és a fényvédő után vigye fel. Fontos, hogy hagyja megszáradni a bőrét, mielőtt sminkelne.

A hidratáló és a fényvédő szerepe

Mielőtt belemerülnénk, hogy a fényvédőt vagy a hidratálót kell először használni, beszéljünk egy kicsit a bőrápolási rutin alapjairól.

Mire jó a hidratáló?

A hidratálók, mint ahogy a nevük is mutatja, a bőr hidratálására szolgálnak. Következetesen használva javíthatják a bőr hidratáltságát, és segíthetnek megőrizni a bőr nedvességtartalmát. Bizonyos hidratálók további, célzott előnyöket kínálnak, amelyekkel adott bőrproblémák kezelhetők, mint például az apróbb és mélyebb ráncok, az egyenetlen tónusú bőr.

Miért olyan fontos a fényvédelem?

Bár számos fényvédő készítmény hidratáló tulajdonságokkal is rendelkezik, ezeknek nem ez a fő célja. Először is a fényvédő segít megvédeni a bőrt a Napból érkező UV-sugarak káros hatásaitól, amelyek korai bőröregedést és bőrrákot okozhatnak. Minden fényvédő termék az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szabályozása alá tartozik biztonságosság és hatékonyság szempontjából.2

Két típusú fényvédőlétezik: kémiai fényvédők és fizikai (ásványi) fényvédők. A kémiai fényvédők szivacsként nyelik el a napsugarakat, mielőtt azok károsíthatnák a bőrt, a fizikai fényvédő pedig pajzsként működik, visszaveri a bőrről az UV-sugarakat. A hibrid fényvédők, mint a CeraVe hidratáló, áttetsző fényvédő, fizikai és kémiai fényvédőket is tartalmaznak.

A CeraVe tippje: Amikor fényvédő terméket választ, olyat keressen, amely széles spektrumú (azaz az UVA- ész UVB-sugárzás ellen is véd) és legalább SPF 30 fényvédő faktorú védelmet nyújt. Ezenkívül érdemes „közepesen vízálló” fényvédőt választani, ha izzasztó tevékenységet végez vagy úszik. A fényvédő hatású (SPF) készítmény alkalmazását legalább kétóránként meg kell ismételni a megfelelő napvédelem érdekében.

Hidratálót és fényvédőt is kell használnom?

Igen, az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia olyan alapvető bőrápolási rutint ajánl, melynek része a tisztító, hidratáló és fényvédő készítmények használata.1 Ezek az alapvető készítmények mind egyedi és fontos célt szolgálnak a napi bőrápolási rutinban. Az a legfontosabb, hogy megtalálja a bőrtípusának és ízlésének leginkább megfelelő termékeket. Ha például zsíros bőre van, és aggódik, hogy eltömíti a pórusokat és akne alakul ki, kereshet olyan hidratálót és fényvédőt, amelynek nincs komedogén hatása – azaz olyan készítményeket, amelyek nem tömítik el a pórusokat. Vagy ha az a célja, hogy a napközbeni rutin minél egyszerűbb legyen, és szeretne két bőrápolási lépést összevonni, használhat olyan hidratálót, amelynek vannak fényvédő összetevői (erről később még bővebben lesz szó).

Melyik jöjjön előbb? A fényvédő vagy a hidratáló?

Általánosságban elmondható, hogy a fényvédőt a nappali bőrápolási rutin utolsó lépéseként kell felvinni – miután a hidratáló már teljesen felszívódott. Így jobban érvényesülhet a fényvédő hatása. Az FDA azt ajánlja, hogy körülbelül 15 perccel azelőtt alkalmazzuk a fényvédő készítményt, hogy a szabadba mennénk.2 Este a fényvédő elhagyható, és esti, fényvédő hatással (SPF) nem rendelkező hidratálót használhatunk (ilyen a CeraVe PM hidratáló arckrém) a rutin utolsó lépéseként.

Minden hidratálóhoz és fényvédő termékhez van használati utasítás. Fontos, hogy ezt gondosan elolvassuk, és a készítményt ennek megfelelően alkalmazzuk. Ne feledje: A fényvédő önmagában még nem elég, hogy teljesen megvédje bőrét a napsugárzás káros hatásaitól. Elengedhetetlen, hogy további lépéseket tegyen bőre védelme érdekében: legalább kétóránként (valamint úszás, kiizzadás után) ismételje meg a fényvédő alkalmazását napközben. Szintén fontos lépés a bőr védelme érdekében, hogy árnyékot keressen, mikor a legerősebben süt a nap, illetve hogy a naptól védő ruházatot, például kalapot, napszemüveget viseljen.

Sminkelés előtt a fényvédőt vagy a hidratálót használjam előbb?

Ha sminket visel, azt a hidratáló és a fényvédő után vigye fel. Ennek az az oka, hogy a fényvédő akkor a leghatékonyabb, ha tiszta bőrre alkalmazza. A hidratáló és fényvédő (vagy fényvédő /SPF/ hatású hidratáló) alkalmazása után várjon pár percet, hogy megszáradjon a bőre, csak ezután kezdje a sminkelést. Ha elkezd sminkelni, mielőtt a fényvédő teljesen felszívódik, az befolyásolhatja a készítmény hatásosságát.

Használhatok fényvédő hatású (SPF) sminket fényvédő krém helyett?

A Cleveland Clinic tájékoztatása szerint a sminktermékek fényvédő hatású (SPF) összetevői valószínűleg nem nyújtanak teljes körű védelmet a nap káros sugarai ellen.3 Ez azt jelenti, hogy rendkívül fontos a fényvédők napi szintű használata akkor is, ha fényvédő hatású (SPF) sminktermékeket használ. Ha a sminkelés előtt viszi fel a fényvédőt (és ezt legalább kétóránként megismétli), azzal gondoskodhat bőre védelméről, még akkor is, ha a smink a nap folyamán lekopik.

Lehet, hogy egyszerűen csak kombinálom a hidratálót és a fényvédőt?

A hidratáló és a fényvédő készítményeket külön-külön, a csomagoláson található utasításoknak megfelelően kell alkalmazni. De ha szeretné, használhat hibrid készítményt, amely ezt a két bőrápolási lépést összevonja: választhat olyan hidratálót, amelynek vannak fényvédő összetevői. Ezzel könnyedén leegyszerűsítheti a bőrápolási rutinját, és közben biztosíthatja bőrének a megérdemelt gyengéd gondoskodást. Csak arra figyeljen, hogy a fényvédő hatású hidratálója legalább SPF 30 fényvédő faktorú legyen, és széles spektrumú védelmet biztosítson. Mint a szokványos, arcon alkalmazható fényvédőkét, a fényvédő hatású hidratálók alkalmazását is legalább kétóránként ismételni kell a megfelelő napvédelem érdekében. Ha kérdése van bőre egyedi szükségleteinek megfelelő kielégítésével kapcsolatban, keressen fel egy bőrgyógyász szakorvost, akitől személyre szabott útmutatást kaphat.

4 CeraVe hidratáló arckrém SPF 30 fényvédő faktorú napvédelemmel

Számos tényezőn múlik, melyik a megfelelő hidratáló, fényvédő hatású arckrém az Ön számára – ide tartozik a bőrtípus, a bőrproblémák, a kor és az egyéni ízlés. A CeraVe számos többfunkciós készítményt kínál, így könnyen megtalálhatja a legjobb, a bőre egyedi igényeinek megfelelő megoldást.

Íme négy 2-az-1-ben termék, amelyeket nappali fényvédőként és hidratálóként használhat.

Minden bőrtípusra: CeraVe AM fényvédő hatású hidratáló arcápoló

Ha szívesen kipróbálna egy fényvédő hatású hidratáló arckrémet, de nem tudja, hol kezdje, az AM hidratáló arcápolót ajánljuk. Minden bőrtípusra alkalmas ez a többfunkciós nappali készítmény, és mindenről gondoskodik: egy lépésben hidratál és védi a bőrt az UV-sugárzástól.* Széles spektrumú, SPF 30 fényvédő faktorú fizikai és kémiai fényvédelmet biztosít, emellett ceramidokat és hialuronsavat tartalmaz. Emellett, a többi CeraVe-termékhez hasonlóan, ez a készítmény is bőrgyógyászokkal lett kifejlesztve. A krém illatanyagmentes és allergia szempontjából vizsgálatokon esett át. AM hidratáló arcápolónk nem tartalmaz olajat, könnyen és egyenletesen eloszlatható, nyom nélkül szárad, így többféle bőrtípushoz és bőrtónushoz alkalmas.

*A megfelelő napvédelem érdekében legalább kétóránként vigye fel ismét.

Normál és zsíros bőrre: CeraVe Ultra-Light hidratáló testápoló SPF 30

Normál és zsíros bőrre próbálja ki az Ultra-Light hidratáló testápolóSPF 30 készítményt. Ez a fényvédő hatású arckrém nem okoz mitesszereket, és ugyanolyan hidratálást és napvédelmet biztosít, mint az AM hidratáló arckrém, ultrakönnyű textúrával és matt hatással. Puha, sima érzetet biztosít a bőrnek, véd a naptól, nincs zsíros tapintása és nem tömíti el a pórusokat.

Színezett, természetes hatás: CeraVe hidratáló arcápoló SPF 30 fényvédő faktorú fizikai fényvédelemmel, áttetsző színnel

Színezett fizikai fényvédő, melynek jótékony hatása van minden bőrtípusra és bőrtónusra. A hidratáló arcápoló SPF 30 fényvédő faktorú fizikai fényvédelemmel, áttetsző színnel egyetlen egyszerű lépésben segít visszaverni a nap UV-sugarait, hidratálja a bőrt, és egészséges, ragyogó bőrszínt biztosít. Minden bőrtípusra használható ez a könnyű, pigmentált fizikai fényvédő, így aknéra hajlamos és érzékeny bőrre is. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy összetevői kiválóan ivódnak bele minden tónusú bőrbe, így a készítmény áttetsző és természetes hatást biztosít.

Öregedésgátló hatás: CeraVe bőrmegújító nappali krém

Ha érett bőre van, a bőrmegújító nappali krémet ajánljuk, amely retinolt, hialuronsavat, ceramidokat tartalmaz és széles spektrumú SPF 30 fényvédő faktorú napvédelmet biztosít. Ez az öregedésgátló hidratáló a napi bőrápoló rutin részeként segít megvédeni a bőrt, javítja a finomabb és mélyebb ráncok megjelenését és a bőr textúráját,, ragyogóvá varázsolva azt. Emellett az elnyújtott hatóanyag-leadású készítménynek enyhe hámlasztó hatása is van, így enyhíti az öregedés jeleit, anélkül, hogy kivörösödést vagy irritációt okozna.

A saját bőrtípusának és bőrproblémáinak leginkább megfelelő termékeket Az én bőrápolási megoldásom eszközünkkel is megtalálhatja.

Message
Download Chrome