SPF
Bőrkeményedések a kézen

 

Kezeinken a bőrkeményedések olyan tevékenységek végzésekor alakulhatnak ki, amelyek során meg kell markolni a dolgokat, vagy dörzshatás éri a tenyér felületét. Ugyan a bőrkeményedéseknek semmilyen káros hatása nincs, de kellemetlenek és csúnyák is lehet.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogyan lehet megelőzni a bőrkeményedések kialakulását, ismertetjük a legfőbb okait és típusait, és persze azt is, hogy milyen kezelések és krémek segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Miért jelennek meg a bőrkeményedések a kezünkön?

A bőrkeményedés (latin nevén: callus) a bőr megkeményedett, megvastagodott része, amely az ismétlődő kontaktustól vagy nyomástól keletkezik. A hólyagokkal ellentétben, amelyek folyadékot tartalmaznak, a bőrkeményedések szárazak és kemények, és általában sárgás vagy szürkés színűek.

A kezünkön ezek a képződmények rendszerint az ujjperceken, a tenyéren és az ujjakon jelennek meg, és olyan tevékenységek végzésekor jelentkeznek, mint a szerszámok használata, a hangszeren való játék vagy az ismétlődő vagy fogó mozdulatokkal járó sportok gyakorlása.

Azért jelennek meg, mert a bőr saját maga természetes módon védekezik a nyomás vagy a folyamatos dörzsölés ellen, és ez bőrkeményedést eredményez – úgy a kezeken, mint a test bármely más részén.

Vannak olyan intézkedések, amelyeket megtehetünk a bőrkeményedés megelőzése érdekében, például viselhetünk védőkesztyűt és használhatunk hidratáló krémet vagy kézkrémet, hogy a bőr puha és rugalmas maradjon.

Bár általában nem jelent komoly problémát, a bőrkeményedés kellemetlenné, fájdalmassá válhat, és bizonyos esetekben el is fertőződhet. Ezért, ha a bőrkeményedés akadályozza a szokásos tevékenységeinkben, célszerű felkeresni egy bőrgyógyászt, aki útmutatást tud adni az adott esetben szükséges intézkedések megtételéhez.

A tyúkszem és a bőrkeményedés közötti különbség

A bőrkeményedéseket és a tyúkszemeket gyakran összekeverik, pedig két különböző bőrbetegségről van szó. Mindkettőt általában a bőrre gyakorolt nyomás vagy súrlódás okozza. Vannak azonban különbségek közöttük.

  • Elhelyezkedés: A bőrkeményedések jellemzően a kezeken és a talpakon alakulnak ki, mivel a bőr ezen a területen állandóan kopik és folyamatos ütődéseknek van kitéve. A tyúkszemek általában a lábujjakon jelennek meg. A kettő közötti különbségeket szem előtt tartva fontos a megfelelő kezelés elvégzése.
  • Kinézet: A bőrkeményedések laposabbak és vastagabbak mint a tyúkszemek, amelyeknek kemény, kiemelkedő közepe van. Ezenkívül a bőrkeményedés sárga vagy szürkés árnyalatú lehet, míg a tyúkszemet általában gyulladt bőr veszi körül.
  • Kezelés: A bőrkeményedések és a tyúkszemek kezelése eltérő lehet. A bőrkeményedések esetében általában elegendő egy helyreállító krém rendszeres alkalmazása a kezeléshez. A tyúkszemeknél viszont szükség lehet a szakszerű eltávolításra, amelyet egy szakorvos végezhet el. 

Az ujjainkon és lábujjainkon lévő bőrkeményedések keletkezésének okai

E kis bőrelváltozás kialakulásának fő okai közé a következők tartoznak:

  • A bőrkeményedések megjelenéséhez hozzájárulhat az ismétlődő feladatok elvégzése, mint például a gépelés vagy a hangszeres játék, valamint más olyan tevékenységek, mint a kertészkedés vagy a mondjuk a súlyemelés, amelyek határozott fogást igényelnek. Ha e tevékenységek során szüneteket tartunk, és rendszeresen nyújtjuk a kezeinket és az ujjainkat, csökkenthetjük a bőrkeményedés kialakulásának kockázatát.
  • A vegyi anyagoknak való kitettség szintén okozhat bőrkeményedést az ujjakon, ezért védőfelszerelés ajánlott azok számára, akik gyakran érintkeznek olyan anyagokkal, amelyek agresszívan hatnak a bőrre.
  • A járásmódban bekövetkező változások azzal járhatnak, hogy a lábfej egy adott pontját túlzott nyomás terheli.
  • A lábfej csontjainak állapota, például bütyök, sarkantyú vagy csontritkulás. Ezek a betegségek miatt az érintett csontos terület járáskor vagy lábbeli használatakor a bőrhöz nyomódik, és hozzájárul a bőrkeményedések megjelenéséhez.
  • Az olyan bőrbetegségek, mint az ekcéma vagy a pikkelysömör hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a bőr hajlamos legyen a bőrkeményedés kialakulására. Ezekben az esetekben, ha a bőrkeményedés más tünetekkel jár, vagy nem reagál a kezelésre, ajánlatos orvoshoz fordulni.
  • A nem megfelelő kézhigiénia az elhalt hámsejtek felhalmozódásához vezethet, ami bőrkeményedések kialakulását eredményezheti. Ezért fontos, hogy enyhe, hidratáló szappanokat és krémeket használjunk, hogy tisztán és egészségesen tartsuk a kezeinket.

A tyúkszemek és bőrkeményedések típusai a kézen és a talpon

  1. A közönséges bőrkeményedések a tenyéren és az ujjakon a tartós nyomás vagy súrlódás miatt jelennek meg, és általában fájdalommentesek. Ilyen esetekben a védőkesztyű használata előnyös lehet.
  2. A lágy tyúkszemek (latin nevükön helomák) már problémásabbak; rendszerint a lábujjak közötti területen jelennek meg, kellemetlenséget okozhatnak és hajlamosabbak az elfertőződésre. Kialakulásuk megelőzése érdekében szakértőink megfelelő lábbelik viselését és a megfelelő higiéniai körülmények fenntartását javasolják. Súlyos esetekben speciális cipőbetétekre vagy akár műtétre is szükség lehet.
  3. Kemény bőrkeményedések a lábfej és a lábujjak alján a hosszan tartó állás vagy a rosszul illeszkedő lábbeli miatt is keletkezhetnek. Ezek fájdalmasak lehetnek és csökkenthetik a mozgásképességünket. Ezért nagyon fontos a megfelelő lábbeli kiválasztása, és ha a bőrkeményedés a fertőzés jeleit mutatja vagy vérzik, akkor orvoshoz kell fordulni.
  4. A lábujjak hegyén megjelenő puhább bőrkeményedések általában a lábbeli súrlódása vagy az ujj elhajlása miatt alakulnak ki.
  5. A reaktív és erős perforáló kollagenózis egy ritka bőrbetegség, amely bőrkeményedést és viszketető dudorokat okoz. Ez a fajta bőrkeményedés jóval ritkább, és általában olyan mögöttes egészségügyi problémákkal függ össze, mint például vesebetegség vagy cukorbetegség, ezért speciális orvosi kezelést igényel.

Hogyan lehet eltávolítani a bőrkeményedéseket a kezünkről?

Vannak olyan készítmények, amelyek kezelik a bőrkeményedéseket és hozzájárulnak azok eltűnéséhez. A tünetek azonban újra megjelenhetnek, ha a fizikai tevékenység vagy az ok, ami miatt kialakultak, ismétlődik a napi életünkben. Ezért fontos, hogy megfelelően kezeljük őket, és szakembert keressünk fel, ha sérülések keletkeztek, vagy ha bármilyen más probléma tartósan fennáll.
A bőrkeményedéseket többféle módon lehet kezelni, íme, néhány példa:

  • Használjunk habkövet vagy reszelőt. Áztassuk kezünket meleg vízbe, hogy felpuhítsuk a bőrkeményedéseket, majd az eszközzel óvatosan dörzsöljük át az érintett területeket. Lényeges, hogy finoman és kíméletesen járjunk el, mivel ha túlzásba visszük a dolgot, az fájdalmat és kellemetlen érzést okozhat, ráadásul tovább is ronthat a helyzeten.
  • Egy másik lehetőség a kifejezetten a kéz érdességére kifejlesztett bőrkeményedés elleni krém használata. Ezek a krémek úgy működnek, hogy felpuhítják a bőrkeményedést és megkönnyítik annak eltávolítását.
  • A megelőzés mindig a legjobb stratégia a bőrkeményedés kezelésében is. Emellett fontos a bőr helyzetének nyomon követése, hogy a bőrkeményedések ne fertőződjenek el, és ne okozzanak fájdalmat.

Bőrkeményedés elleni kézkrém


A kezünkön lévő bőrkeményedéseket speciális krémekkel puhíthatjuk, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek hidratálnak, miközben megakadályozzák az új bőrkeményedések kialakulását.

Ebben az esetben a CeraVe Hand Repair Cream remek választás azoknak, akiknek rendkívül száraz a kezük, és olyan terméket keresnek, amely segít gyógyítani és megnyugtatni a megkeményedett bőrüket. Ezt a krémet bőrgyógyászok alkották és fejlesztették ki, és 3 alapvető ceramidot és multivezikuláris technológiát is tartalmaz, hogy 24 órán keresztül hidratálja a kezeket, és védje és/vagy helyreállítsa a bőr védőgátját. Összetevői közt megtalálható a hialuronsav és a glicerin is, így tápláló és hidratáló tulajdonságokkal is rendelkezik.

 

Egyik fő összetevője a hialuronsav, amely segít hidratálni a bőrkeményedéseket és a tyúkszemeket.

Rendszeres használatával mind a bőrkeményedések méretének csökkenése, mind a kézszárazság javulása szembetűnő lesz.

A krémet olyan gyakran kell alkalmazni, amilyen gyakran szükséges a pozitív eredmények elérése érdekében. A krémet gyengéden be kell masszírozni az érintett területre, ügyelve arra, hogy teljesen felszívódjon.

Ne feledjük, hogy a kezek hidratálása és táplálása mellett a test többi része számára is nagyon fontos a hidratálás, ezért a CeraVe a bőrgyógyászok által kifejlesztett, érzékeny és száraz bőrre is alkalmas CeraVe Moisturizing Cream készítményt ajánlja. Célja a száraz és hámló bőr nedvességtartalmának megőrzése és védelme a mély és hosszan tartó hidratálás révén. Az összetevők egyedülálló kombinációjában megtaláljuk az esszenciális ceramidokat, a hialuronsavat és a glicerint is, amely hatóanyagok segítenek megerősíteni a bőr védőgátját, hogy a bőr hidratált és védett maradjon a külső hatásokkal szemben.

Tippek az ujjainkon és lábujjainkon keletkező bőrkeményedések megelőzésére

Mint már említettük, ha bőrkeményedésre hajlamos a bőrünk, a legjobb, amit tehetünk a megelőzés. Ezért a megfelelő eszközök használata a napi tevékenységek végzése során kulcsfontosságú, például kesztyű viselése a kézzel végzett munka során, hogy megelőzzük a tyúkszemek és a bőrkeményedések kialakulását.

  1. Viseljünk kényelmes cipőt: Legyen elég helyük a lábujjaknak, és széles felső résszel rendelkezzen. Ne vigyük túlzásba a magassarkú cipők viselését. Emellett gyakran váltsunk cipőt, ami lehetővé teszi, hogy a lábfej pihenjen, és csökkentsük a rá nehezedő nyomást és a súrlódást.
  2. Viseljünk zoknit: Figyeljünk oda, hogy kényelmes legyen, gyűrődések és varratok nélkül, amelyek nyomást gyakorolhatnak és dörzsölhetik a bőrt.
  3. Használjunk védő talpbetétet: A talpbetét használata megakadályozza, hogy a cipő nyomást gyakoroljon a bőrre. Hasznosak lehetnek a lábujjszétválasztók is.
  4. Hidratálás: Rendszeresen alkalmazzunk speciális krémet, kenőcsöt vagy hidratáló krémet a lábunkra. Addig masszírozzuk a bőrbe, amíg teljesen fel nem szívódik.
  5. Keressünk fel egy szakembert: Különösen akkor, ha hajlamosak vagyunk a tyúkszemekre vagy más bőrproblémákra a lábunkon vagy a kezünkön, vagy cukorbetegségben szenvedünk. A szakember elemezni tudja a lábnyomunkat, ami segít felfedezni azokat a pontokat, ahol a legnagyobb nyomás éri a lábunkat járás közben, és ezután a legpontosabb diagnózist tudja felállítani.
Message
Download Chrome