SPF
male facial cleanser

Áttekintés

Ahhoz, hogy a férfiak bőre a lehető legjobban nézzen ki és komfortos érzetet nyújtson, néhány alapvető dologra van szükség; ilyenek például az arclemosó, a fényvédő és – úgy van – a napi hidratáló krém. A hidratálók rendszeres használata segíthet abban, hogy a férfiak bőre egész nap megtartsa a szükséges nedvességet és komfortos érzetet nyújtson. Ha pedig a megfelelő formulát a következetes napi kezelés, részeként használjuk, az segíthet a férfiak gyakori bőrproblémáinak, például a túlzott csillogásnak, az érdes bőrtextúrának, és a finom vonalaknak a kezelésében is. Az alábbiakban megosztunk néhány főbb okot, amiért a férfiaknak szánt archidratáló megérdemli, hogy állandó helyet kapjon a bőrápolásban, valamint tippeket adunk a bőr igényeinek megfelelő ideális hidratáló kiválasztásához.

A férfiak bőrápolásának alapjai: hogyan hidratáljuk az arcbőrünket?

  • Használjunk naponta kétszer archidratáló készítményt a napi bőrápolás utolsó lépéseként, még akkor is, ha zsíros a bőrünk.
  • A férfi arcápolót az enyhén megnedvesített bőrre vigyük fel, hogy segítsen megkötni a nedvességet, és megakadályozza a bőr kiszáradását és a hámlást.
  • Válasszunk gyengéd, nem komedogén formulákat, és kerüljük az illatanyagokat, a gyakori bőrirritáló anyagokat vagy durva összetevőket tartalmazó hidratálókat, amelyek megzavarhatják a bőrbarriert.
  • Az arcápolót mindig a termék címkéjén szereplő utasításoknak, illetve az orvos vagy a szakképzett bőrgyógyász által javasoltak szerint alkalmazzuk
  • Nappalra férfiak számára is olyan hidratáló készítményt javaslunk, amely széles spektrumú SPF 30-as fényvédő faktorral rendelkezik. Az SPF-et tartalmazó hidratáló készítmények hidratálják a bőrt, és segítenek megvédeni a nap UV-sugárzása ellen.

Szüksége van a férfiak bőrének hidratáló krémre?

Kutatások szerint a férfiak bőrének dermisze (a bőrfelszín alatti réteg) 20%-kal vastagabb, mint a nőké.2 Ez azonban nem jelenti azt, hogy a férfiak bőrének kevesebb hidratálásra, táplálásra vagy napsugárzás elleni védelemre van szüksége. Sőt, egyes tudományos publikációk szerint a férfiak bőre érzékenyebb lehet az UV-károsodásra mint a nőké.3 A férfiaknál nagyobb pórusok és összességében szárazabb bőr is előfordulhat – annak ellenére, hogy a bőrük általában zsírosabb, mint a nőké.2 

A megfelelő archidratáló készítmény segíthet a férfiak bőre egyedi igényeinek kielégítésében, miközben egyidejűleg biztosítja a nedvességet és regenerálhatja a bőrt. Azoknak a férfiaknak, akik borotválkoznak vagy sok időt töltenek a szabadban, az arc hidratálása különösen fontos, mivel ezek további stresszhatást gyakorolhatnak a bőrbarrierre.

 

Hány éves korban kezdjenek el a férfiak arcápolót használni?

Az archidratáló használata minden korosztály számára előnyös lehet. A lényeg az, hogy megtaláljuk a megfelelő formulát, amely illeszkedik a bőrünk aktuális igényeihez (amelyek az életkorral változhatnak). Például a fiatal, esetleg pattanásokkal küzdő férfiaknak érdemes a hidratálást a könnyű, nem zsíros krémek köré összpontosítani. Ezenkívül hasznos, ha „nem komedogén” formulákat választunk, amelyek úgy vannak kialakítva, hogy a pórusok eltömítése nélkül hidratáljanak.
Az érett, szárazságra inkább hajlamos bőr esetében viszont érdemes olyan gazdag krémeket választani, amelyek mélyebb hidratálást biztosítanak a bőrnek. A bőr természetesen az évek előrehaladtával változik, a hidratáló készítmények azonban mindig a férfiak bőrápolásának egyik legfontosabb lépése kell, hogy legyenek.

 

Mikor ajánlott a férfi archidratáló használata?

Ideális esetben a férfiaknak a bőrápolási gyakorlatuk utolsó lépéseként – reggel és este – hidratáló arckrémet kell alkalmazniuk. A frissen megmosott és kissé nedves bőrre történő felvitel segít a nedvesség megkötésében. Ezzel együtt, ha az arcápoló nem tartalmaz SPF-et, akkor a nappali hidratáló krém után széles spektrumú fényvédő krémet kell alkalmazni. A megfelelő hidratálással kapcsolatos további információkért tekintse meg az arc professzionális hidratálásáról szóló útmutatónkat.

 

Melyek a legjobb archidratálók férfiaknak?

Ahogy az minden termék érvényes, az archidratálók sem jelentenek mindenkinek egyformán megfelelő, univerzális megoldást. A bőr igényeinek leginkább megfelelő hidratáló kiválasztása számos különböző tényezőtől függ, a bőrtípustól és a bőrproblémáktól kezdve az életmódig és a személyes preferenciákig.

 

Hogyan válasszunk hidratáló arcápolót férfiaknak

Szerencsére minden férfi számára lehetséges megfelelő archidratálót találni. Minden azon múlik, hogy tudjuk, mit keressünk (és mi az, amit jobb, ha elkerülünk), amikor kiválasztjuk megfelelő a hidratálót. Olvasson tovább, hogy felfedezze a legjobb tippjeinket a férfi archidratáló kiválasztásához.

 

1. Azonosítsuk a bőrtípusunk

Az első lépés a bőrünk megértésében (és egy jó férfiaknak szánt archidratáló kiválasztása során) az, hogy meghatározzuk a bőrtípusunkat. A bőrtípusunkat a bőrünk szokásos tulajdonságai határozzák meg. Az elsődleges bőrtípusok közé tartozik a zsíros, a normál, a száraz, a kombinált és az érzékenye bőr.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen bőrtípusunk van, próbáljuk meg megfigyelni, hogyan néz ki és milyen érzetű a bőrünk körülbelül 30 perccel az arclemosó használata után. Ha a bőr túlzottan fénylik, akkor valószínűleg zsíros a bőrük. A száraz bőr viszont feszülő, viszkető és kellemetlen érzetű lehet. Míg a normál bőr nem tűnik sem túl zsírosnak, sem túl száraznak, a kombinált bőr hajlamos a száraz és zsíros területek keveredésére (különösen a T-zóna körül). 
Ha már ismerjük a bőrtípusunkat, az adott típusra kifejlesztett hidratáló arckrém kiválasztása az egyik legjobb módja annak, hogy a legtöbbet hozzuk ki ebből az alapvető bőrápolási eszközből.

 

2. Válasszuk a férfiak gyakori bőrproblémáinak megfelelő formulát 

Sok arckrém tartalmaz gyengéd, hidratáló összetevőket, amelyek előnyösek lehetnek a férfiak bőre számára. Néhány példa a CeraVe hidratáló krémek jótékony összetevőire: hialuronsav, niacinamid, glicerin, peptidek és ceramidok. Ezen túlmenően fontos, hogy figyelmesen elolvassuk a termék címkéjét, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy annak fő előnyei összhangban vannak a bőrápolási céljainkkal, mint például az érdes bőrszerkezet kisimítása vagy a túlzott csillogás minimalizálása. Ha bőrünk érzékenységre vagy irritációra hajlamos (különösen borotválkozás után), javasoljuk, hogy konzultáljunk egy szakképzett bőrgyógyásszal, aki meg tudja állapítani, hogy mely típusú hidratáló összetevők a megfelelőek a számunkra.

 

3. Válasszunk ceramid tartalmú hidratáló krémet

A kutatások azt mutatják, hogy a napozás, a zord éghajlati viszonyok és az életkor mind-mind károsíthatják a bőr védőgátjának működését, ami hozzájárulhat az arcbőr kiszáradásához Mivel a férfiak bőre hajlamosabb lehet a szárazságra, ajánlatos olyan hidratálót választani, amely ceramidokat tartalmaz. A bőrben természetes módon megjelenő ceramidok a bőr lipidjeinek körülbelül 50%-át teszik ki, amelyek segítenek a bőrbarrier kialakításában. A ceramidok bőrápolási termékekben is megtalálhatók, amelyek feltöltik a bőrbarriert az egészséges megjelenésű bőr érdekében. A CeraVe hidratáló készítmények mindegyike három esszenciális ceramidot tartalmaz, amelyek együttesen biztosítják a nedvesség megkötését és segítenek fenntartani az említett védőréteget. Tudjon meg többet ceramidjainkról a The Ceramides Difference weboldalon.

 

4. Keressük a „nem komedogén” formulákat

Bár a férfiak bőre több olajat termelhet, de mégis rengeteg hidratálásra van szüksége ahhoz, hogy a lehető legjobban nézzen ki (és a lehető legkomfortosabb legyen). Amikor a bőrünk túlságosan kiszárad, az valójában fokozott zsírosságot és csillogást válthat ki. Ezért olyan fontos, hogy a férfiak is naponta kétszer hidratáló készítményt használjanak, még akkor is, ha a bőrük hajlamos a túlzott zsírosodásra. Ne felejtsük el, hogy olyan férfiaknak szánt hidratáló készítményeket keressünk, amelyek könnyűek, olajmentesek és nem komedogének.

 

5. Válasszunk különböző hidratáló krémeket nappali és éjszakai használatra

Ha eddig rendszerint teljesen mellőztük a hidratáló készítmények használatát, talán meglepő lehet, hogy rögtön két krém használatát is javasoljuk. Ez azért van így, mert a reggeli és a éjszakai hidratálók különböző módon támogathatják a bőr igényeit. A nappali hidratálók általában könnyebb textúrájúak, és a környezeti agresszorok, például a nap UV-sugarai elleni védelemre összpontosítanak. 
Az éjszakai hidratálók viszont általában gazdagabbak és táplálóbbak, a mélyhidratálásra és a helyreállító hatásra helyezik a hangsúlyt. Az ideális nappali/éjszakai duóhoz azt javasoljuk, hogy napközben a CeraVe AM Facial Moisturizing Lotion With Sunscreen, este pedig a CeraVe PM Facial Moisturizing Lotion-t használjuk.

 

6. Az érdes bőrtextúra és a benőtt szőrszálak kezelése

A gyakran borotválkozó férfiak számára a kellemetlen mellékhatások közé tartozhatnak a benőtt szőrszálak, a borotva okozta sebek, az érdes bőrtextúra és az irritáció. Ezen problémák leküzdésének egyik módja a gyengéd hidratáló készítmények használata, amelyek olyan jótékony összetevőket tartalmaznak, mint a ceramidok és a niacinamid. A CeraVe AM és PM Facial Moisturizers termékek mindkét hatóanyagot tartalmazzák, így bármelyikük nagyszerű választás a puha, kellemes érzetű bőr támogatására. Ha további kérdéseink merülnének fel a benőtt szőrszálakkal vagy más konkrét problémákkal kapcsolatban, forduljunk egy szakképzett bőrgyógyászhoz.

 

7. A nappali hidratáló esetében válasszuk az SPF 30-cal ellátott készítményeket

A fényvédelem természetesen elengedhetetlen azon férfiak számára, akik a nap folyamán sok időt töltenek a szabadban. A fényvédőnek azonban az év 365 napján, még felhős napokon vagy beltérben tartózkodáskor is a bőrápolás egyik legfontosabb lépésének kell lennie.

Javasoljuk, hogy olyan férfiaknak szánt nappali hidratáló krémet válasszunk, amely SPF 30-as fényvédő faktorral rendelkezik, hogy biztosítsuk a bőr megfelelő védelmét a naptól. A címkén a "széles spektrumú" kifejezést is célszerű keresni, ami azt jelenti, hogy a fényvédő termék egít megvédeni a bőrünket az UVA- és az UVB- sugaraktól egyaránt. Az egyik SPF-fel ellátott hidratáló krém, amelyet a férfiak bőrére ajánlunk, a CeraVe Ultra-Light Moisturizing Lotion SPF 30. Ez a könnyű, olajmentes hidratáló krém nem komedogén, széles spektrumú SPF 30 védelmet nyújt, és a The Skin Cancer Foundation is ajánlja.

Ne feledjük: A fényvédő krém önmagában nem védi meg teljes mértékben a férfiak bőrét sem a napsugárzás okozta károsodástól. A készítményeket mindig a termék címkéje szerint alkalmazzuk (és alkalmazzuk újra), és további fényvédő intézkedéseket is tegyünk, például amikor csak lehetséges, keressünk árnyékot, kerüljük a közvetlen napsugárzást délelőtt 10 és délután 2 óra között, és viseljünk védőruházatot.

Ha a férfiak bőrének ápolásáról van szó, sosem lehet túl korán (vagy túl későn) elkezdeni. Ha segítségre van szüksége az adott bőrtípusnak és bőrproblémáknak megfelelő termékek kiválasztásában, használja Find My Skincare Solution eszközünket.

 

Hivatkozások:

  1. Clement, Jennifer. Over Half of Young Men Now Use Facial Moisturizer(A fiatal férfiak több mint fele már használ arcápolót) Mintel, 2013. dec. 4.
  2. Rahrovan S, Fanian F, Mehryan P, Humbert P, Firooz A. Male versus female skin: What dermatologists and cosmeticians should know(A férfi és a női bőr közötti különbség:
  3. Mit kell tudniuk a bőrgyógyászoknak és a kozmetikusoknak) Int J Womens Dermatol. 2018 Jun 22;4(3):122–130. doi: 10.1016/j.ijwd.2018.03.002. PMID: 30175213; PMCID: PMC6116811.
  4. Higgins HW 2nd, Cho E, Weinstock MA, Li TY, Qureshi A, Li WQ. Gender differences, UV exposure and risk of lentigo maligna in a nationwide healthcare population cohort study(A nemek közötti különbségek, az UV-expozíció és a lentigo maligna kockázata egy országos egészségügyi lakossági kohorszvizsgálatban) J Eur Acad Dermatol Venereol. 2019 Jul;33(7):1268–1271. doi: 10.1111/jdv.15348. Epub 2018 Dec 5. PMID: 30451319; PMCID: PMC6767620.
  5. Coderch L, López O, de la Maza A, Parra JL. Ceramides and skin function(A ceramidok és a bőr működése) American Journal of Clinical Dermatology. 2003;4(2):107-29.
Message
Download Chrome