SPF
woman with a cream on her face

Áttekintés

A stressz az élet normális velejárója, amely mindenkit érint. Sokan azonban nem tudják, hogy az agy és a bőr szoros kapcsolatban áll egymással (ezt a kapcsolatot időnként „bőr-agy tengelynek” is nevezik). A kettő közötti kapcsolatot tudományos bizonyítékok is megerősítik: egyes kutatások azt mutatják, hogy az akut (rövid távú) stressz és a krónikus (hosszú távú) stressz is hatással lehet a bőr védőrétegére (és ezáltal a bőr általános megjelenésére) .1 Ezt a jelenséget gyakran „stresszes bőrnek” nevezik – ez egy általános kifejezés a stressz által érintett bőr leírására. Ha tehát azt tapasztaljuk, hogy a bőrünk rosszabbul néz ki egy fontos esemény vagy egy vészesen közelgő munkahelyi határidő előtt, akkor valószínűleg nem képzelődünk. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szervezet stresszre adott reakciója összetett lehet, és a témával kapcsolatos kutatások jelenleg is zajlanak. Olvass tovább, és ismerj meg néhány fontos tényt a stressz, a bőrbarrier és a bőr megjelenése közötti kapcsolatról.

Tények a stresszről és a börünkről

  • Az Amerikai Stressz Intézet (American Institute of Stress, AIS) szerint az amerikaiak mintegy 55%-a számolt be arról, hogy a nap folyamán stresszesnek érzi magát.2
  • A stressznek két fő típusa létezik: az akut (rövid távú) stressz és a krónikus (hosszú távú) stressz. Mindkét típus befolyásolhatja bőrünk megjelenését.
  • A stressz által láthatóan érintett bőr érzékeny lehet, gyakran jelentkezik viszketés vagy irritáció. A stresszt összefüggésbe hozták az akné, a makacs mitesszerek és a pattanások gyakoribb előfordulásával is.
  • Számos lépést tehetünk a stresszfaktorok csökkentése és a stresszel kapcsolatos bőrproblémák kezelése érdekében. Ha kétségeink vannak, a legjobb, amit tehetünk, hogy egy egészségügyi szakemberhez fordulunk, aki útmutatást nyújt, és megválaszolja a felmerülő kérdéseket.

Mit jelent a stresszes bőr?

Az Amerikai Stressz Intézet szerint a stressz a szervezet válasza a „fizikai, mentális vagy érzelmi feszültségre”.2 A legtöbb ember a stresszre érzelmi értelemben gondol (például munkahelyi nyomás vagy pénzügyi gondok). A stressznek azonban számos egyéb oka lehet, beleértve a környezeti és fizikai tényezőket is. A környezeti stresszfaktorok (más néven stresszorok) közé tartozik például a környezetszennyezés és a napsugárzás káros hatása, míg a fizikai stresszfaktorok között szerepelhet például valamilyen betegség vagy sérülés. 

Amikor a szervezetünk egy stresszorral találkozik, kémiai reakciót vált ki, amely megzavarhatja a bőrünk normális működését. Ez a válasz olyan anyagokat termel, amelyek „pro-inflammatorikusnak”, azaz gyulladáskeltőnek minősülnek, ami azt jelenti, hogy megzavarhatják a bőr védelmi funkcióját, és potenciálisan reaktívabbá, viszketőbbé és érzékenyebbé tehetik a bőrt. 

Hogyan néz ki a stresszes bőr?

Ha a bőrünk szokatlanul fakó, vöröses, viszkető, száraz vagy irritált, mindezek annak a jelei lehetnek, hogy a stressz hatással van a bőrünkre. A stresszes bőr megjelenése azonban egyénenként eltérő lehet. A cél az, hogy személyre szabottan közelítsük meg a stresszorok és a fokozódó bőrproblémák közötti összefüggéseket.  Megfigyelhetjük például, hogy a nyomasztó munkahelyi határidők vagy egy állásinterjú előtt több pattanás jelenik meg a bőrünkön.

Megjegyzés: Időnként kihívást jelenthet annak megállapítása, hogy a stressz vagy más tényező okozza-e a bőr problémáit. Az is lehetséges, hogy egyszerre több kiváltó ok áll a háttérben. Ezért is nagyon fontos, hogy bőrgyógyászhoz forduljunk, ha olyan új bőrproblémák merülnek fel, amelyekkel még nem találkoztunk. 

Milyen hatással bír a stressz a bőrünkre?

A bőrünk az elsődleges kapuőr a testünk és a külső környezet között, amely a „jót” bent tartja, a „rosszat” pedig kiszűri. Mivel folyamatosan ki van téve a környezetnek, bőrünk érzékenyebb a külső stresszhatásokra, mint bármely más szervünk. A bőrünk érzelmi állapotunkat és a testünkben zajló eseményeket is tükrözheti. Vegyünk számba néhány hatást, amit a stressz a bőrünk általános megjelenésére gyakorolhat.

1. A stressz megzavarhatja bőrünk védőrétegét

A bőrbarrier (a bőr védőrétege, más néven bőrgát vagy stratum corneum) alapvető szerepet játszik abban, hogy bőrünket hidratáltnak és komfortosnak érezzük. Bőrünk legkülső rétegeként segít megelőzni a vízveszteséget, és távol tartja a káros irritáló anyagokat és méreganyagokat. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy összefüggés van a stressz és a bőrbarrier sérülése között.4 Ha a bőrbarrier meggyengül, az számos bőrproblémához vezethet, például bőrszárazsághoz, hámláshoz, viszketéshez és fokozott érzékenységhez.

2. A stressz súlyosbíthatja a bőrproblémákat

Tanulmányok kimutatták, hogy bizonyos bőrbetegségeknek a stressz lehet az oka vagy súlyosbíthatja azokat. Ezek közé tartozik az ekcéma, a pikkelysömör és a rosacea.3,4 Ha felmerül a gyanú, hogy stresszel összefüggő bőrbetegségben szenvedünk, fontos, hogy felkeressük orvosunkat vagy egy megfelelő szakvizsgával rendelkező bőrgyógyászt. Ők megvizsgálják a bőrünket, és annak egyéni igényeihez legmegfelelőbb termékeket és kezelési programot tudnak ajánlani. 

3. A stressz kiválthatja a pattanások kialakulását

A kutatások azt mutatják, hogy a stressz befolyásolhatja az aknés kiütések súlyosságát és gyakoriságát.4 Dr. Marisa Garshick bőrgyógyász szerint „a stressz mindenképpen szerepet játszhat a kiütések kialakulásában és súlyosbodásában, mivel a kortizolszint megemelkedik a szervezetünkben, amikor stresszesek vagyunk, és ez hozzájárulhat a kiütések kialakulásához”. Dr. Garshick szerint a stressz okozta akné elkerülése érdekében „a legjobb, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk megtalálni a kikapcsolódás hatékony módját”.

4. A stressz összefüggésbe hozható a bőr korai öregedésének jeleivel

A krónikus stressz a bőr öregedésének látható jelei – a finom vonalak, ráncok és a megereszkedett bőr – formájában is nyomot hagyhatnak a bőrünkön. Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy az érzelmi stressz megnövelheti a kortizolszintet, ami idővel felgyorsíthatja a bőr látható öregedését.4,5

Alapvető bőrápolási tippek a stresszes bőr kezelésére Stresszes Bőr

Bár a stresszt valószínűleg nem tudjuk teljesen kiiktatni az életünkből, van néhány lépés, amivel megadhatjuk a stresszes bőrnek azt a kényeztetést, amire szüksége van. Íme néhány bőrápolási tipp, amit érdemes megfontolni. 

Személyre szabott tanácsért forduljon bőrgyógyászhoz

A stresszes bőr rengeteg extra gondoskodást és figyelmet igényel. A szakvizsgával rendelkező bőrgyógyász segíthet az irritált bőrre legmegfelelőbb termékek ajánlásában, és egy olyan célzott bőrápolási program összeállításában, amely segít hidratálni, táplálni és megnyugtatni a stresszes bőrt. Ha például a stressz aknés kiütéseket okoz, a bőrgyógyász ajánlhat olyan kezelési programot, amely benzoil-peroxidot vagy szalicilsavat tartalmazó termékeket foglal magában.

Tipp: A CeraVe pattanások elleni tisztító gél és a CeraVe pattanások elleni bőrápoló gél kiváló kombináció a pattanásokra hajlamos bőr számára. 2%-os szalicilsav-tartalmával ez az aknés tünetekre kifejlesztett páros segíthet a pattanások kitisztításában, megelőzheti az új aknés területek kialakulását, és képes lehet összehúzni a pórusokat.

Használj ceramidokat tartalmazó termékeket a bőrápolási rutinodban

A ceramidokat tartalmazó termékek beiktatása a mindennapos rutinunkbe segíthet támogatni az egészséges bőrbarriert. Ez különösen fontos, mivel, mint azt már említettük, a krónikus stresszt összefüggésbe hozható a bőr védőrétegének esetleges károsodásával. Minden CeraVe termék a három alapvető fontosságú ceramid általunk kifejlesztett egyedi keverékét tartalmazza, amelyek segítenek fenntartani és helyreállítani a bőr védőrétegét. A ceramidokról többet is megtudhat  A Ceramidok Tudománya weboldalon. 

Használjon fényvédő termékeket minden nap

A fényvédő krém minden bőrápolási rutin elengedhetetlen része. A széles spektrumú, Fényvédős hidratáló arckrém SPF50 mindennapos használata (akár esik, akár fúj) segíthet megvédeni bőrünket a káros UV-sugaraktól, melyek ismert környezeti stresszorok. Javasoljuk, hogy bőrgyógyászok által kifejlesztett , illatanyagmentes és három alapvető ceramidot tartalmazó fényvédő termékeket válasszunk – például a Fényvédős hidratáló arckrém SPF50 krémet. Ez az ultrakönnyű hibrid fényvédő ideális választás minden bőrtípus számára, beleértve az érzékeny bőrt és a pattanásos bőrt is.
A Fényvédős hidratáló arckrém SPF30 és a Fényvédős hidratáló arckrém SPF50 termékek széles spektrumú SPF 30-as vagy 50-es fényvédelmet és ceramidokat tartalmaznak. Hidratálják a bőrt, és egyetlen kényelmes lépésben megvédik azt meg a nap káros sugaraitól.

Próbáljunk ki bizonyos stresszcsökkentő technikákat

A bőrproblémák kiváltó okának (ebben az esetben a stressznek) a kezelése kulcsfontosságú, ha vissza szeretnénk állítani az egészségesnek ható arcbőrt. A stressz mérséklése érdekében érdemes kipróbálnunk néhány stresszcsökkentő technikát, amíg meg nem találjuk meg a számunkra legmegfelelőbbet. A meditáció például egy olyan napi gyakorlat, amely hasznos lehet, ha a stressz okozta bőrproblémákkal találjuk szemben magunkat.

Megjegyzés: Ha nehezen kezelhető krónikus stresszel van dolgunk, beszéljünk orvosunkkal vagy egy szakképzett mentálhigiénés szakemberrel útmutatásért.

Éljünk egészségesebben

A kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód a bőr egészségének kulcsfontosságú összetevői. A Harvard Health szerint a tápláló étrend és a testmozgás segíthet a stressz kordában tartásában, és pozitívan befolyásolhatja a bőr megjelenését.1 Sok ember számára kihívást jelent, hogy a stresszes időszakokban is tartsa magát az egészséges életmódhoz, pedig az öngondoskodásra szánt idő elengedhetetlen. Az önmagunkról való gondoskodást például úgy is megtehetjük, hogy naponta hidratáljuk testünket egy olyan, bőrbarriert helyreállító krémmel, mint a CeraVe Hidratáló krém. Ez a ceramidokat tartalmazó, tápláló és nem zsíros krém segíthet abban, hogy bőrünk újra sima, rugalmas és egészséges megjelenésű legyen.

Ha segítségre van szüksége az adott bőrtípusnak és bőrproblémáknak megfelelő termékek kiválasztásában, nézzen szét a weboldalunkon, vagy forduljon bőrgyógyászához.

 

Hivatkozások

  1. Mshs, Neera Nathan Md. „Stress May Be Getting to Your Skin, but It’s Not a One-way Street.” (Előfordulhat, hogy a stressz megviseli a bőrét, de van megoldás) Harvard Health , 2021. ápr.

  2. Boyd, Danielle. „Daily Life - the American Institute of Stress.” (Mindennapi élet – az Amerikai Stressz Intézet) The American Institute of Stress, 2022. már. 20.

  3. Graubard R, Perez-Sanchez A, Katta R. „Stress and Skin: An Overview of Mind Body Therapies as a Treatment Strategy in Dermatology.” (A stressz és a bőr: A tudat-test terápiák mint a bőrgyógyászatban alkalmazott kezelési stratégia áttekintése.) Dermatol Pract Concept. 2021. szept. 1.;11(4):e2021091. doi: 10.5826/dpc.1104a91. PMID: 34631261; PMCID: PMC8480446.

  4. Chen Y, Lyga J. „Brain-skin connection: stress, inflammation and skin aging.” (Az agy és a bőr kapcsolata: stressz, gyulladás és bőröregedés.) Inflamm Allergy Drug Targets. 2014;13(3):177-90. doi: 10.2174/1871528113666140522104422. PMID: 24853682; PMCID: PMC4082169.

  5. De Tollenaere, Morgane, et al. „Well‐aging: A New Strategy for Skin Homeostasis Under Multi‐stressed Conditions.” (A jó öregedés: A bőr homeosztázisának új stratégiája többszörösen stresszes körülmények között) Journal of Cosmetic Dermatology, vol. 19, no. 2, Wiley-Blackwell, Feb. 2020, pp. 444–55.

Message
Download Chrome