SPF
face-wash

Áttekintés

A tisztálkodás rituáléja már az emberiség legősibb emlékeiben is nyomon követhető. Hosszú történelme során a tisztálkodás messze túlmutatott eredeti célján, a szennyeződések eltávolításán a bőrről. Manapság az arctisztítószerek speciális formuláit úgy tervezik, hogy támogassák a bőrbarriert, fenntartsák a bőr hidratáltságát, és kezeljék az egyes problémákat. Ahhoz azonban, hogy élvezhessük az arclemosó előnyeit (és elkerüljük a bőr kiszáradását), fontos tudni, hogy milyen gyakran mossuk meg az arcunkat. Ebben az útmutatóban elmondjuk, hogy naponta hányszor kell lemosni az arcot, hogy lehetséges-e túlzásba vinni az arctisztítást (vagy épp ellenkezőleg, túlzottan ritkán tisztálkodni) és azt, hogyan változhat az ideális tisztítási gyakoriság a bőrtípustól függően.

A bőrápolás alapjai: Miért fontos az arctisztítás?

  • A víz önmagában általában nem elegendő az arcbőr alapos megtisztításához. Ennek oka, hogy sok környezeti szennyeződés és kozmetikai összetevő nem vízben oldódó (vagyis nem bomlik le pusztán vízzel).
  • Az arctisztító készítmények segítenek kíméletesen eltávolítani a szennyeződéseket, a felesleges faggyút (olajat), a baktériumokat, az elhalt hámsejteket, a sminket és a szennyeződéseket a bőrfelszínről.
  • Az arctisztítás, mint a bőrápolás első lépése, megteremti a kellő alapot a hatékony folytatáshoz. A megfelelően megtisztított bőr olyan, mintha a napi gyakorlatunkat tiszta lappal kezdenénk.
  • A megfelelő arctisztítási szokásokat alkalmazva támogathatjuk bőrünk kiegyensúlyozott megjelenését anélkül, hogy feszülő vagy száraz érzetet keltenénk, vagy megzavarnánk a bőr védőrétegét.

Naponta hányszor mossunk arcot?

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia(American Academy of Dermatology, AAD) napi kétszeri arctisztítást javasol, egyszer ébredéskor, egyszer pedig lefekvés előtt.1 A reggeli arctisztítás segíthet lemosni a szennyeződéseket, olajat vagy baktériumokat, amelyek alvás közben felhalmozódhattak az arcunkon. Emellett segíthet előkészíteni a bőrt a reggeli bőrápolási rutin további részeihez.

Az esti arclemosás elengedhetetlen a smink, a fényvédők és a környezetből származó szennyeződések eltávolításához, amelyek napközben felhalmozódhatnak a bőr felszínén. Az esti tisztítással a bőrünk által a nap folyamán természetes módon termelt felesleges faggyút és izzadtságot is lemoshatjuk. Ha tiszta arccal fekszünk le, az segíthet bőrünknek abban is, hogy alvás közben elvégezze a regenerációs feladatát. 

Bár az általános ajánlás a napi kétszeri arclemosás, fontos megjegyezni, hogy mindenkinek más a bőre. Az ideális arcmosási módszer a bőrtípustól, az életmódtól és az egyéni igényektől függően eltérő lehet. Bizonyos esetekben előnyös lehet a napi még egy tisztítás hozzáadása, például azoknál, akik gyakran sportolnak és izzadnak (erről bővebben a következőkben). Az érzékeny bőrűek és a száraz bőrűek (beleértve a szezonális szárazságot is) számára pedig lehetnek olyan esetek, amikor elegendő a napi egyszeri lemosás. Ha segítséget szeretnénk kapni a bőrünkre szabott terv elkészítéséhez, beszéljünk egy szakképzett bőrgyógyásszal.

 

Gyakrabban kell tisztítanunk az arcunkat, ha sportolunk?

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia azt javasolja, hogy edzés vagy bármilyen olyan tevékenység után, amely izzadással jár, azonnal mossuk le az arcunkat.1 Ennek az az oka, hogy az edzés hatására a pórusokat eltömítő izzadság, olaj, szennyeződés és baktériumok gyűlhetnek össze a bőrünkön. Az edzés utáni arctisztítás különösen fontos, ha az edzés során sapkát vagy sisakot kell viselnünk, vagy ha az edzőtermi felszereléseket másokkal közösen használjuk. A tisztítás mellett ne felejtsük el mindig letörölni a felszereléseinket is edzés után, és kerüljük az arcunk megérintését, hogy megelőzzük a pattanásokat okozó baktériumok terjedését.

 

Gyakrabban kell lemosni az arcbőrt, ha sminket viselünk?

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint edzés és lefekvés előtt mindig teljesen el kell távolítani a sminket.3 Ez azért van így, mert ha nem távolítjuk el megfelelő módon, akkor eltömítheti a pórusokat. Este az erősebb sminket viselők számára előnyös lehet, ha a bőrápolási gyakorlatukba beiktatják a „dupla tisztítást”. Ez a bőrápolási módszer azt jelenti, hogy kétszer egymás után lemossuk az arcunkat - először egy vízalapú, ezt követően pedig egy olajalapú arclemosóval, hogy alaposan eltávolítsuk a sminkmaradványokat.

 

Lehet-e túlzásba vinni az arcmosást?

Az egyszerű válasz itt az, hogy igen, az arclemosást is túlzásba lehet vinni. Azonban az, hogy mikor érjük el azt a pontot, amikor már túlzásba vittük a dolgot, egyénenként eltérő lehet. Általánosságban elmondható, hogy a bőr kinézete és tapintása alapján jó eséllyel meg lehet állapítani, hogy túl sokat mostuk-e a bőrünket. A túl gyakori lemosás megfoszthatja az arcbőrt a nedvességtől, és gyengítheti a bőrbarriert. A túlzott tisztítás jelei lehetnek a feszülő, száraz vagy kellemetlen érzetű bőr. Emellett hámlás, viszkető érzés és érdesség is előfordulhat, valamint a finom ráncok is láthatóvá válhatnak. 

Megjegyzés: Számos tényező befolyásolhatja a bőr védőrétegének működését, az általunk használt termékektől kezdve az életkoron, a környezeten, a stresszen és bizonyos bőrbetegségeken (például az ekcémán) át. Ha kellemetlen bőrtüneteket tapasztalunk, a legjobb, ha mindig konzultálunk egy szakképzett bőrgyógyásszal, aki segíthet azonosítani a bőrproblémák kiváltó okát.

 

Az arc megtisztítása: honnan tudhatjuk, hogy mi a megfelelő a bőrtípusunknak?

Amikor eldöntjük, hogy naponta hányszor szeretnénk megtisztítani az arcbőrünket, fontos, hogy figyelembe vegyük a bőrtípusunkat – legyen az zsíros, száraz, érzékeny, kombinált vagy normál. Az alábbiakban felfedünk néhány tippet a különféle bőrtípusokra vonatkozóan, amelyek segítenek kiválasztani a bőr igényeinek megfelelő arclemosó formulát és tisztítási módszert.

 

Zsíros és/vagy aknéra hajlamos bőr

A következetes tisztítási rutin különösen fontos, ha bőrünk túlzott faggyútermelést produkál. Gyakori tévhit azonban, hogy a zsíros vagy pattanásokra hajlamos bőrt naponta többször is erőteljesen le kell mosni ahhoz, hogy a zsírosodás csökkenjen. Ezzel szemben a kutatások azt mutatják, hogy a bőr agresszív súrolása vagy a túlzásba vitt lemosása éppen az ellenkező hatást érheti el, és bőrünk úgy próbálja visszanyerni a nedvességet, hogy még több olajat termel.2 

Az aknéra hajlamos bőr esetében egy tanulmány szerint hosszú távon a napi kétszeri, kíméletes arclemosóval történő tisztítás hozta a legjobb eredményeket.2,3A tisztítószer kiválasztásakor azt javasoljuk, hogy olyan gyengéd formulákat keressünk, amelyek olajmentesek, illatanyagoktól mentesek és nem komedogének (vagyis nem tömítik el a pórusokat). A CeraVe pattanások elleni tisztító gél nagyszerű választás az aknéra hajlamos bőr számára. A 2% szalicilsavat tartalmazó arclemosót úgy alakították ki, hogy csökkentse az aknés tüneteket, miközben a bőrt puhává, simává és hidratálttá varázsolja.

 

Száraz és/vagy érzékeny bőr

Ha száraz és/vagy érzékeny a bőrünk, fontos, hogy a tisztítási gyakorlatunk extra kíméletes legyen. A száraz, érzékeny bőrt ugyanis ronthatja a túlzott tisztítás vagy a túl erős arclemosók használata. Ajánlott olyan hidratáló tisztítószereket használni, amelyek nem tartalmaznak illatanyagokat és nem tartalmaznak szárító összetevőket (például alkoholt). Az egyik száraz bőrre kifejlesztett arclemosó a CeraVe hidratáló tisztító, a hialuronsavat és három esszenciális ceramidot tartalmazó gyengéd arctisztítónk. Ez az arclemosó úgy lett kialakítva, hogy tisztítsa és felfrissítse a bőrt anélkül, hogy túlságosan lecsupaszítaná, vagy feszülő és száraz érzetet hagyna maga után.

Arcmosáskor törekedjünk arra, hogy langyos vizet használjunk, mivel a forró víz megfoszthatja a bőrünket a természetes olajoktól. Ha bőrünk kellemetlen, diszkomfortos érzetű, vagy viszkető, égő vagy szúró érzést tapasztalunk az arctisztító szerek használata után, konzultáljunk orvosunkkal vagy bőrgyógyászunkkal, hogy útmutatást kapjunk a száraz, érzékeny bőr legjobb ápolásához.

 

Kombinált bőr

A kombinált bőrre jellemző, hogy a bőr egyes területeken száraz, míg máshol zsíros (különösen a T-zóna környékén). A kombinált bőr esetében naponta kétszeri tisztítást javaslunk egy kifejezetten erre a bőrtípusra kifejlesztett tisztítószerrel. Egy habzó arctisztító, mint például a CeraVe habzó tisztító gél nagyszerű választás lehet. Ezt a formulát bőrgyógyászokkal együttműködve alkottuk meg, így mélyen tisztít, eltávolítja a felesleges olajat és felfrissíti a bőrt anélkül, hogy megzavarná a bőrbarriert.

 

Normál bőr

A normál bőr számára, amely sem nem túl száraz, sem nem túl zsíros, általában megfelel a napi kétszeri tisztítás. Mivel a normál bőrűek rendszerint nem érzékenyek a bőrápolási termékekre, legtöbbször nyugodtan válogathatnak a bőrgyógyászok által kifejlesztett arclemosók közül. Ha az év bizonyos időszakaiban (például a zord téli hónapokban) szárazabbnak érezzük a bőrünket, konzultáljunk bőrgyógyászunkkal a szezonális megközelítésű tisztítási gyakorlat kipróbálásáról.

 

Mi történik, ha nem mossuk le elég gyakran az arcunkat?

A tiszta bőrt sok esetben az egészséges kinézetű bőr szinonimájának tekintik. Ha kihagyjuk ezt a fontos bőrápolási lépést (vagy nem tisztítunk elég gyakran), akkor a szennyeződések, az olaj és a baktériumok felhalmozódhatnak a bőrünkön. Ha ez megtörténik, az hatással lehet a bőr általános megjelenésére, ami aknés jeleket, zsíros csillogást és kitágult pórusokat eredményezhet. Ráadásul a bőrápolási rutin többi lépésének hatékonyságát is befolyásolhatja, mivel a termékeket a szennyeződésekre és az olajos rétegre visszük fel. 

Ha segítségre van szüksége az adott bőrtípusnak és bőrproblémáknak megfelelő termékek kiválasztásában, nézzen szét a weboldalunkon, vagy forduljon bőrgyógyászához.

Hivatkozások:

 

  1. Face Washing 101.” (Arclemosás 101) American Academy of Dermatology Association, 2022.
  2. Mukhopadhyay P. „Cleansers and their role in various dermatological disorders” (Tisztítószerek és szerepük különböző bőrgyógyászati betegségekben). Indian J Dermatol. 2011 Jan;56(1):2-6. doi: 10.4103/0019-5154.77542. PMID: 21572782; PMCID: PMC3088928.
  3. 10 Skin Care Habits That Can Worsen Acne” (10 bőrápolási szokás, amely ronthatja az aknés tüneteket). American Academy of Dermatology Association, 2022.
Message
Download Chrome